Nästa artikel

  • För Johan Norén blev träning en viktig del av resan ut från en tillvaro präglad av psykisk ohälsa.

  • I dag föreläser Johan Norén om hur man kan förebygga psykisk ohälsa. 

Vi matas med information om att vi måste träna för att må bra. Men vad gör man när man har drabbats av utmattningssyndrom eller depression och knappt orkar gå upp ur sängen? Johan Norén, föreläsare och personlig tränare för personer som drabbats av psykisk ohälsa, har svaret på frågorna. Han har gått från sängliggande och suicidal till att genomföra två Ironmantävlingar.

Johan Norén levde under många år i ett högt tempo med höga inre krav samt oförmågan att säga nej. Varningssignalerna att något var fel fanns där; bland annat domningar i kroppsdelar, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel, minnessvårigheter och sömnsvårigheter. Men han valde att blunda och inte lyssna. 2012 drabbades han av utmattning med en kraftig depression. Det blev många vändor inskriven på psykiatrin där tankar om att avsluta sitt liv var högst verkliga. Efter mycket hjälp från olika håll vände livet. Det blev en lång och mödosam väg tillbaka, där träning blev ett verktyg mot ett nytt och rikare liv. Efter två års sjukskrivning, med 25 kilos övervikt från stillasittande och medicinering, blev han rekommenderad grön rehabilitering där han bland annat åkte till Portugal på en kombinerad rehabilitering- och träningsresa. Det blev en del i vändpunkten. Efter att knappt ha orkat gå till brevlådan blev fysisk träning ett dagligt inslag och tillslut genomförde han en Ironmantävling.

– Det var en personlig seger, men det tog några år. Vägen dit var små microsteg framåt.

 

“Träna i små steg”
Johan Norén menar att ordet träna kan skapa stress och press i att prestera stordåd. Det kan gå till överdrift och missförstås vad träning egentligen är när man drabbats av utmattning och depression.  Det är en långsam, gradvis, ökad belastning som gäller för att successivt återskapa förlorade funktioner. Han förtydligar att gå ut och gå i några minuter kan vara ett första steg på träning. 

– Många uppmanar att all träning ska vara hård och länge för att ge effekt, men att träna i små steg är allt när du mår som sämst. Och det gäller att börja i rätt ände. Jag tror det är dem små stegen som kommer ge den fördelaktiga effekten.

– Det är viktigt att komma ihåg att för någon kan gå och duscha vara en slags Ironman och att duschen den dagen är en stor seger och bör firas.

 

Tålamod är en nyckel
Tålamodsträning är en av de största utmaningarna för den som drabbas av utmattningssyndrom. Det har tagit flera år att bryta ner kroppen, så man måste förstå att det tar tid att bygga upp sig själv igen. Istället för att springa två kilometer och sedan ligga utslagen i sängen en vecka, måste man gå varligt fram.

– Viktigt bör vara att tänka vart kroppen befinner sig just idag. Du kan inte jämföra dig med vad du orkade innan, eller vad andra orkar, säger han och tillägger:

– Jag tror att det är viktigt att acceptera att bakslag ingår i att gå framåt. När du får ett bakslag kan det vara en indikation på att du gått för hårt fram just nu, inte att det aldrig kommer att gå. Den största utmaningen är att våga lita på att det släpper med tiden, att ha tålamod. Jag måste tillåta kroppen att bestämma lite men inte allt. Om känslan är sjuk kan det innebära att man behöver gå emot den känslan, och göra det ändå, men i mindre steg. Inte fortsätta att pressa mig på järnvilja i gamla föreställningar om vad träning borde vara.

 

Rådgivare och föreläsare
Idag arbetar Johan Norén bland annat med personer som drabbats av psykisk ohälsa, där han jobbar med attityder och förhållningssätt till personliga tankar. Han är också en eftertraktad föreläsare på företag som vill ta del av hans tips och råd kring att förebygga stress och psykisk ohälsa.   

– Jag vill ta udden av skammen och bidra med hopp och tro, när man själv mist sin tro på att det kommer bli bättre.

Det kan ta tid att lära sig att tolka kroppens signaler. Många gånger kan det vara ens tankar som spelar dig ett spratt. Bara för att tanken säger att du inte orkar gå den där promenaden så orkar kanske kroppen det, berättar Johan.

– Det gäller att mata in ny information till hjärnan. Att mota ut det sjuka, och nöta in det friska, att få tankar att byta plats.

– Jag gör det jag kan för att ingjuta hopp om ett värdigt liv där det i dagsläget känns nattsvart. 

 

Vad rekommenderar du för träning för den med utmattningssyndrom och depression?
– Promenader är något jag alltid rekommenderar. Och gör det du kan! Det handlar inte om några speciella träningsformer utan att bryta tanken och skapa fördelaktiga tankar och känslor. När du väl hittar en träning som passar just dig, så var konsekvent. Det går inte att ta sin medicin bara någon gång ibland, när man känner för det, säger han och tillägger:

– Inse att träningen du mår bra av är din medicin.  Träning för någon som är sjuk kan vara att sitta i skogen. Då kan vägen till skogen vara träningen, och att sitta i skogen kan ge positiva effekter. Jämför dig aldrig med någon annan. Det finns ingen universallösning. Gör något du tycker om.

Johan Noréns träningstips till dig med utmattningssyndrom och depression:

Träna fysiskt

  • Det är bevisat att samma ämnen som tillförs via vissa mediciner utsöndras i hjärnan vid fysisk aktivitet.
  • Börja träna försiktigt, utgå från nuläget, sluta jämföra dig med ditt tidigare ”träningsjag”.  

Träna mentalt

  • Acceptera att du har fallit och blivit sjuk. Du valde det inte, men nu är det så. Det är utgångsläget. 
  • Omvandla din mentala styrka som tog dig så långt som till utmattning till att kämpa dig tillbaka.  

Träna på att tänka nytt 

  • Den väg du gick innan fungerade bevisligen inte. Kanske behöver du byta jobb, miljö, eller umgänge för att kunna bryta dina negativa mönster. Se det som en möjlighet att starta ett nytt liv.  Jag tror inte på att gå tillbaka utan jag tror på att lägga fokus framåt och gå vidare.

Sök dig till energispridare och förebilder

  • Det är viktigt att omge sig med energigivande människor. Om alla är i samma sits kan det bli svårt att se vägen ut. Det gäller att vårda det friska. 
  • Ta hjälp av personer som du vet har gått igenom en liknande utmaning och kommit ur den. Du kommer få möjligheten att ge tillbaka vidare.
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons