Nästa artikel

Medveten andning och fokus på nuet. Genom exempelvis olika varianter av yoga och mindfulness kan vi få hjälp att komma ner i varv och landa i oss själva. För personer med npf som ofta har sömnsvårigheter och en större känslighet för stress kan det göra stor skillnad att hitta verktyg för att kunna slappna av. Special Nest har skrivit om ämnet ur flera olika vinklar och här tipsar vi om tre artiklar.

Några av artiklarna ligger i Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration

Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se

Tre artiklar om metoder för att varva ner:

Mediyoga minskar stressbesvär – Medicinsk yoga sprids inom sjukvården i Sverige. En variant av metoden, som nu testas på Akademiska sjukhuset i Uppsala för personer med adhd, visar sig ha goda effekter på stress, värk och sömnsvårigheter.

Naturen viktig för fysisk och mental utveckling – Barn som får bygga kojor och leka ute bland buskar och träd blir mer koncentrerade och mindre stressade och får dessutom bättre balans och motorik. Naturens hälsofrämjande effekter är starka även hos vuxna. Det visar forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

”Mindfulness är ett redskap för livet” – Några minuters medveten andning per dag kan bidra till ökat lugn, bättre koncentration och mer glädje. För personer med adhd, autism och andra kognitiva funktionsnedsättningar kan mindfulnessträning vara ett verktyg för livet. "Vi har mycket större förmåga att påverka vår hjärna än vad vetenskapen tidigare har trott", säger Ola Schenström, läkare och expert på mindfulness.

Kategorier: 
Metoder
Annons