Nästa artikel

I ”Malou efter tio”i TV4 diskuterades adhd och en av de som medverkade var Viktor Frisk, känd från popduon ”Samir & Viktor”. De pratade bland annat om medicinering, som inte fungerade just i Viktors fall. Han har i stället använt sig av fysisk träning och hittat sätt att strukturera upp sin vardag.

Viktor Frisk släpper under våren boken ”Min superkraft – så lever jag mitt bästa liv med ADHD” och han medverkade i tv-programmet tillsammans med sin pappa för att berätta om sina erfarenheter. Numera har det blivit bättre, men under skolåren kände han att det ofta blev fel i sociala sammanhang. 

– Jag har aldrig velat göra någon människa illa, men jag säger saker jag absolut inte menar. Då går jag hem på kvällen och tycker att det är jättejobbigt, säger Viktor i programmet.

Pappan berättar om hur lärarna ringde från skolan och berättade om att Viktor hade betett sig illa. Om kampen i att som förälder känna sig misslyckad, bli arg på sonen och samtidigt försöka förstå sitt barn. Viktor berättar om hur han inte ville orsaka problem, men hur det misslyckades gång på gång.

– Det kändes som att man var ett problem var man än gick, oavsett om man var i skolan eller hemma. Flera gånger tänkte jag innan jag gick in i skolan att jag inte skulle göra något dumt, sitta still på lektionerna och göra alltidng så som alla andra gjorde. Jag var så fascinerad över hur de andra eleverna kunde plugga och sitta still på stolen.

Som 17-åring fick han diagnosen adhd och det upplevde han som en stor lättnad. Han provade att äta medicin, men efter att ha provat olika mediciner har han kommit fram till att det inte fungerar för honom.

– Men det där är väldigt individuellt, det är upp till var och en. För vissa fungerar det jättebra. Jag har hittat träningen i stället, och andra saker som stärker mig, säger Viktor Frisk, som har blivit bättre på att strukturera sina dagar noga med kalender, listor och framförhållning. 

Senare i programmet medverkar även 15-åriga Maryam Missawi med diagnosen adhd och delar med sig av sin personliga historia. Maryam blev snabbt erbjuden medicin efter att ha fått diagnosen, men det var desto svårare att få tid hos en psykolog. Även psykiatern Anders Hansen medverkar och delger aktuell kunskap om adhd. 

Kategorier: 
Metoder
Annons