Nästa artikel

En grupp forskare vid Uppsala universitet har visat att man kan se skillnad på social ångest och autism genom en persons blick. Genom att skilja på olika grupper skulle man framöver bättre kunna anpassa behandling efter behov.

Den studie som har genomförts utgick från en grupp tonåringar med social fobi, bland dessa var variationen stor när det kommer till olika grad av social ångest och autistiska symptom i varierande styrka. När ungdomarna exempelvis fick se bilder på ögon med direkt blick reagerade de olika. 

– Vi upptäckte att graden av autistiska drag var kopplat till hur snabbt man tittade på de här ögonen, säger Johan Lundin Kleberg, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, till P4 Uppland. 

Ju starkare autistiska drag personen hade desto långsammare tittade hen på ögonen. Forskarna kunde också se att det var större sannolikhet att de som led av grov social ångest tittade bort snabbare. 

– Även om de behandlingar som vi har för social fobi eller social ångest i dag är effektiva så är det många som inte får den hjälp de behöver. Exempelvis tror jag att man kan anpassa våra behandlingar bättre genom att skilja ut olika grupper. Och det tycker jag är ett väldigt viktigt spår i fortsättningen, Johan Lundin Kleberg.

Kategorier: 
Forskning
Annons