Psykiska diagnoser är nu en vanligare orsak till sjukskrivning än muskel- och ledvärk. Stressutlösta problem som ångest och depressioner blir allt fler.
Att kroppen mår bra av röra på sig, är vetenskapligt bevisat i många studier. Men nu kommer allt fler undersökningar som visar att det går att trimma också hjärnan. I en artikel från Sveriges Radio har Anders Hansen, som är specialist i psykiatri vid Sophiahemmet i Stockholm, sammanställt en rad forskningsrön om vilken effekt fysisk aktivitet har på vår hjärna, och han konstaterar att såväl minnet som kreativiteten blir bättre med motion.
– De sista åren har det kommit otroligt intressanta forskningsstudier som visar att vi inte bara mår bättre om vi rör på oss utan att vi förbättrar i princip alla tankemässiga förmågor. Vi blir mer koncentrerade, vi blir mer stresståliga, vårt minne förbättras och kreativiteten, kanske till och med att intelligensen förbättras, säger Anders Hansen till Sveriges Radio.
Han menar att hjärnan verkar vara det organ som förändras allra mest av att vi rör på oss.
– Det finns bevis för att vi mår bättre, och att man kan behandla depression genom fysisk aktivitet. Men också hur det förbättrar minne, kreativitet, koncentration och så vidare, säger han.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Hon är mamma till fyra barn med npf-diagnoser
- Detta innebär autistisk utbrändhet: ”Tyvärr väldigt vanligt”
- Fel att koppla avsaknad av theory of mind till autism: "Grov förenkling av gammal forskning och stigmatiserande"
- White noise hjälper barn med adhd att fokusera på skoluppgifter
- Så fungerar adhd-medicin
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor