Nästa artikel

Var du stressad inför och under julen? Då är du inte ensam. En webbundersökning visar på höga stressnivåer under högtiden.

E-hälsoföretaget Papilly AB  utvecklar digitala program mot psykisk ohälsa och har, via sajten julstress.nu, genomfört en stressmätning för att sätta fokus på den ohälsosamma stressen. Mellan 26 och 27 december gjordes undersökningen, där 3900 personer deltog. Resultaten visar att kvinnor är mer stressade än män och att stressen är högst bland unga kvinnor. 

– Ett första steg mot förändring är att få insikt om sin stress. Vår undersökning bekräftar att det sällan bara är jobbet som orsakar stressrelaterade problem. Utöver jobbet uppger de som svarat att relationer, ekonomi och tidsbrist ligger bakom deras stress, säger Anders Tengström,  forskningschef på Papilly enligt ett pressmeddelande. 

– För att vända utvecklingen behöver vi både som arbetsgivare och medarbetare ta vårt ansvar och försöka minska stressen. Det finns effektiva strategier för stresshantering och vi måste prioritera och planlägga återhämtning.

Stressforskaren tillika docenten vid Karolinska Institutet, Anders Tengström, kommenterar undersökningen enligt följande: 

– Det är oroväckande höga nivåer. Vi vet att december ofta är en påfrestande period med krav och höga förväntningar men att så många ligger på gränsen till hög stress är illavarslande. Till råga på allt blir tiden för återhämtning kort en ”arbetsgivarjul” som denna, säger han enligt pressmeddelandet. 

Testet kan fortfarande göras på: http://www.julstress.nu/

Annons