Nästa artikel

P1-programmet Kropp & Själ sände nyligen avsnittet ”Hur mår psykiatrin?” där kritik riktas mot både behandling och diagnostisering inom psykiatrin. I programmet uttalar sig flera namnkunniga professorer, läkare, psykiatriker och psykologer.

Den förre nationella psykiatrisamordnaren Anders Printz uttalade sig tidigare i höstas om att hela den svenska psykiatrin skulle behöva skrotas och byggas om från början. Och han är inte ensam om att vara kritisk. I P1:s Kropp & Själ tar man ett grepp om hur det egentligen står till med den svenska psykiatriska vården.

I programmet riktar den danske läkaren och professorn Peter Gøtzsche skarp kritik mot psykiatrin och menar bland annat att patienter blir läkemedelsberoende i onödan på grund av manipulerade studier från läkemedelsindustrin. Även den amerikanske psykiatern Allen Frances är kritisk och uttrycker oro över hur unga personer diagnostiseras. 

I studion finns Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet (KI), och Sven Román, barn- och ungdomspsykiater på BUP Mora. 

Kategorier: 
Landsting
Annons