Nästa artikel

  • Björn Jonsson, 25 år: "Jag vill vara föreläsare och ha det som ett deltidsjobb och kanske göra som Paula Tilli fast på ett annat sätt. När jag såg henne live i Filadelfiakyrkan så kände jag att jag ville göra det hon gör och vara bloggare och informatör. Det mest realistiska är kanske att det blir på deltid eller något jag gör vid sidan av, men det vill jag verkligen göra."

  • Sara Bernmark, 25 år: "Att få prova på att föreläsa var jättestort för mig. Jag fick stå tillsammans med vår assistent Sofia och prata på en informationsträff för föräldrar som själva hade nydiagnostiserade ungdomar och alla satt och ville bara höra oss och fråga om hur vi hade det på gymnasiet och de kom fram efteråt och tackade. Den händelsen kommer jag aldrig att glömma, för det var så fint, det var jättestort för mig."

  • Jacob Åhman Dahlin, 23 år: "Jag hade mått lite dåligt och blev tipsad av min psykoterapeut om den här linjen och jag tyckte att det här var ett bra återhämtningstillfälle. Från början gick jag arbetslivslinjen men sedan bytte jag för jag tyckte att den här linjen kändes mer intressant. Jag har upplevt så mycket i mitt liv så jag ville bli informatör och berätta om hur det har varit. Både bra och dåliga saker. Målet är också att fortsätta skriva och jag håller på med en självbiografi."

Premium På Aspergerlinjen vid Ågesta Folkhögskola är normen en annan än neurotypisk. Här får elever med högfungerande autism chansen att lära sig att utveckla sina förmågor som föreläsare, skribent och informatör med diagnosen som utgångspunkt.

I Älvsjö, i Stockholm, kan den som har gått färdigt gymnasiet och som har diagnosen Asperger eller högfungerande autism studera en ettårig folkhögskoleutbildning med inriktning mot arbetsliv och information på Ågesta Folkhögskola. Kursföreståndare Sara Otterdahl berättar att hennes arbete till stor del handlar om att strukturera och se till att målen uppnås på utbildningen som är inne på sitt tionde år. – Ofta har utbildningar om Aspergers/AST ett medicinskt perspektiv eller

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons