Nästa artikel

Antidepressiva läkemedel leder till en dubblerad risk för unga att bli aggressiva och få självmordstankar, jämfört med vuxna. Detta enligt en genomgång av flera studier som danska forskare har gjort. Det rapporterar Sveriges Radio.

Den danska studien har gått igenom 70 europeiska studier, som tittat på flera olika typer av antidepressiva medel.

– Antidepressiva läkemedel är mycket bra, men de kan också ha biverkningar i form av aggressivitet, impulsivitet och till och med självmordsförsök. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder, säger Danuta Wasserman till Vetenskapsradion.

Bland de cirka 2000 barn, ungdomar och unga vuxna som deltog visar forskarnas genomgång att de unga hade en dubblerad risk för självmordstankar och aggressivitet när de fick antidepressiva medel. Detta jämfört med hur de vuxna reagerade på samma tabletter.

– Det beror på hjärnans utveckling. Vi vet inte säkert, men den unga hjärnan reagerar på ett annat sätt än den vuxna hjärnan, säger Danuta Wasserman.

Hon önskar att en studie och analys gjordes av myndigheter i Sverige för att få kunskap om vilken behandling som verkligen fungerar bra för unga.

Annons