Nästa artikel

Psykiatern Predrag Pedrović, docent i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, hävdar, i en artikel i Svenska Dagbladet, att Borderline inte är en personlighetsstörning – utan ett neuropsykiatriskt tillstånd som har flera likheter med adhd.

I sin nya bok ”Känslostormar – emotionell instabilitet och hjärnan” har Predrag Pedrović kopplat ihop sin kunskap om hjärnans känsloreglering med den kliniska bild han fått som psykiater. I boken skriver han att forskningen börjar visa att emotionell instabilitet och adhd har vissa likheter. Den som är emotionellt instabil har svårt att styra sina känslor. Den som har adhd har svårt att styra sin uppmärksamhet. Rent mekanistiskt, alltså hur det fungerar i hjärnan, är de här problemen nära relaterade.

Tillsammans med Xavier Castellanos, professor vid New York University, för han fram termen ”emotionell adhd” för att beskriva dem som har problem med både känslo- och uppmärksamhetsstyrning.

Ungefär 2 procent av befolkningen har Borderline. Men idag finns inga mediciner som specifikt hjälper personer med emotionell instabilitet vid sidan av antidepressiv och stämningsstabiliserande medicin.

– En stor fråga är om detta är en systerdiagnos till adhd och om då centralstimulantia skulle fungera, säger Predrag Pedrović till Svenska Dagbladet.

Annons