Nästa artikel

  • "Symptomen vid adhd och sömnbrist liknar varandra i hur de försämrar de kognitiva funktionerna", säger forskaren Predrag Petrovic.

  • Predrag Petrovic är överläkare och docent i psykiatri vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Premium Personer med adhd-tendenser – men utan diagnos – får efter en natts utebliven sömn större försämringar i uppmärksamhetsförmågan och känsloregleringen än individer utan sådana tendenser. Det visar en ny studie från Karolinska institutet. Special Nest ringde upp en av forskarna bakom undersökningen.

I den nya studien har forskarna undersökt hur sömnbrist påverkar de exekutiva funktionerna, det vill säga de centrala kognitiva processer i hjärnan som har betydelse för exempelvis uppmärksamheten och förmågan att organisera, planera och ta initiativ. En annan fråga i studien var om personer med tendenser till adhd – men utan diagnos – upplever större försämringar än andra i dessa funktioner i samband med sömnbrist. Predrag Petrovic, överläkare och docent i psykiatri vid ins

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons