Nästa artikel

En ny svensk studie föreslår att floating kan användas som komplement i behandlingen av generaliserat ångestsyndrom, GAD.

Floating är namnet på en avslappningsteknik som i korthet går ut på att stänga in sig i en ljud- och ljusisolerad saltvattentank, där kroppen flyter i vattnet, för en djupgående vila för muskler och sinnen. Två forskare på Karlstads universitet har nu undersökt hur en grupp personer med generaliserat ångestsyndrom, GAD, svarar på en kort men intensiv floatingbehandling.

50 personer med diagnosen GAD deltog, och hälften fick behandling. De floatade 12 gånger på 7 veckor. Kristoffer Jonsson, doktorand i psykologi och en av dem som ledde studuen kommenterar:

– Vi blev förvånade över att se så positiva effekter. Dels sjönk de generella GAD-symptomen kraftigt hos behandlingsgruppen jämfört med kontrollgruppen. Om vi ska tolka utifrån formulären enbart, hade 37% inte ens diagnosen GAD längre. De sov bättre, depressionen gick ned. Vi såg även en positiv effekt på oron i vardagslivet, men inte lika stark.

Efter sex månader kvarstod resultaten.

Vad är det då som gör floatingen så avslappnande? Enligt Kristoffer Jonsson får den som floatar en djup kroppslig avslappning. Sinnesintrycken minimeras, och det blir lättare att fokusera på det inre livet. Vid djupintervjuer som gjorts med personer i behandlingsgruppen har det framkommit att de inte bara slappnar av, utan även kommer i kontakt med sina känsloliv på ett helt annat sätt.

Annons