Nästa artikel

Den 7 oktober öppnade Minds nya självmordslinje. Fler än de räknat med har hört av sig. Nu utökar de antalet volontärer i verksamheten.

Special Nest rapporterade den 6 september om Minds nya självmordslinje, Sveriges första suicidpreventiva stödlinje som är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.

Telefonlinjen har nu varit öppen i tre veckor och det är många som hör av sig. Både unga och äldre personer som söker en väg ut ur sin ångest och lidande och ringer eller chattar med volontärerna. Första veckan svarade man på över 300 telefonsamtal och över 400 chattar.

– Det var väldigt många, fler än vi hade räknat med. Säkert hade vi kunnat ta emot dubbelt så många om vi hade haft fler volontärer. Men de som inte kommer fram rekommenderar vi vår chatt, säger Johannna Nordin, verksamhetsansvarig på Självmordslinjen till tidningen Mitti.

Föreningen Mind, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris, har runt 160 volontärer som ska svara i telefon och på chatt. De hade innan öppningen av telefonlinjen planerat för att kunna hantera 20 000 samtal per år. Men redan nu har de bestämt sig för att utöka antalet volontärer till 200.

Minds självmordslinje finansieras framför allt av staten, men också genom bidrag från företag och privat­personer.

Telefonnumret är 90101. Personerna som ringer eller hör av sig på chatten får vara helt anonyma.

Läs mer: 

Annons