Nästa artikel

  • Daniel Tiger. Skärmdump från YouTube

Rasha Madkour är mamma till en pojke med autism. Tv-programmet Daniel Tiger har hjälpt honom förstå känslor, empati och outtalade sociala koder. ”En gudagåva för föräldraskap” skriver hon i en krönika i The New York Times.

Vi har spenderat tusentals dollar på behandlingar, oräkneliga timmar på misslyckade play dates. Men nu vet jag precis vad som är anledningen till min högfungerande autistiska sons nyfunna förmåga att få kontakt med andra: Daniel Tiger.
Det skriver Rasha Madkour i i en krönika The New York Times den 12 juli 2015.

Hon menar att tv-programmet Daniel Tigers kvarter hjälpt hennes son med färdigheter som turtagning, samarbete, problemlösning och empati.

I programmet sjungs minnesvärda visor för hantering av känslor som besvikelse, frustration, ilska eller rädsla.

Första gången jag uppmärksammade Daniel Tigers magi var när vi väntade på min då 5-åringa sons arbetsterapeut. Min son var upptagen med att leka med tåg vid ett bord, omedveten om att ett annat barn grät och skrek för att hon också ville leka med tågen. När jag påpekade för min son att hon också skulle få leka med ett tåg avfärdade han det raskt. Då kom jag på Daniel Tigers magi. Jag sjöng en av hans käcka låtar: "Tänk på hur någon annan känner; kanske du kan hjälpa dem att må bättre. "
Han funderade en stund och gav henne ett tåg. Hon slutade omedelbart gråta. När min son såg omvandlingen log han.

Rasha Madkour menar att Daniel Tiger har en guide för de barn som inte förstår outtalade sociala koder. Han lär ut sociala färdigheter på ett diskret sätt och varje avsnitt har flera exempel på dessa färdigheter.

Barn tenderar att lära bättre från andra barn än från vuxna. Det är en sak när dina föräldrar säger åt dig att dela med dig, en annan sak när du hör det från figurerna i tv-programmet, figurer som känns som vänner.

Daniel Tiger har blivit ett andra språk i vårt hushåll, skriver Rasha Madkour.

"Du kan ta en sväng, och sedan ska jag få den tillbaka," sjöng min äldre son till sin lillebror och försökte övertala honom att lämna över en cykel. Min yngre son lossade omedelbart sitt grepp och lät sin bror ta en provtur.
"Du kan prova ny mat, det kan smaka gott," sjöng min yngre son till storebror senare samma kväll vid middagsbordet. Daniel Tiger har varit en gudagåva för föräldraskap.

Rasha Madkour beskriver hur bråken kring vardagsrutinerna blivit färre med sånger kring toalettbesök och hur man ska förbereda sig för att lämna lekparken ”Det är snart dags att gå hem, så välj en sista sak att göra”.

En del av att vara ett barn med behov av särskilt stöd är att du kämpar för att göra många saker som andra barn gör utan att tänka, och som kan påverka ens självkänsla, skriver Rasha Madkour. En av meningarna hon sjunger ofta är ”fortsätt att försöka, du kommer att bli bättre”.

Mina barn vet nu att om de gjort något fel mot någon, räcker det inte att bara be om ursäkt. Daniel Tiger och och hans brokiga skara vänner har lärt dem att "Säga förlåt är första steget, men hur kan jag sedan hjälpa till?" Mina pojkar förväntas fråga personen hur de ska få hen att må bättre. De mest populära åtgärder i vårt hushåll är pussar till onda kroppsdelar ​​och ett löfte att inte upprepa det man gjort fel.

Daniel Tigers positiva mantran är användbara på massor av områden. Som att lära sig att tänka på andra, att övervinna självtvivel eller hantera känslor oavsett om man har särskilda behov eller inte, menar Rasha Madkour i sin krönika.
Som Daniel Tiger säger: "På vissa sätt vi är olika, och på så många sätt är vi lika."

Annons