Nästa artikel

  • Anna-Karin Arnald är logoped och vd på webbutiken Funka Mera som säljer pedagogiska verktyg och kompensatoriska hjälpmedel.

  • Julen närmar sig med stormsteg och Special Nest passar därför på att tipsa om tio npf-vänliga julklappar.

Vill du ha en fröjdefull jul på flera plan? Här är ett lass med hjälpsamma julklappsidéer som förenar nytta med nöje.

1. Något att pyssla med
Att hålla händerna sysselsatta kan lindra jobbiga känslor och bidra till att bibehålla uppmärksamheten. Vad sägs om att bygga upp en samling med ”fidgets”, alltså prylar att fingra på? De finns i en uppsjö av olika färger, former, material och strukturer. Storsäljaren på Funka Mera kostar bara 49 kronor och är en liten cylinder av plastnät med en spelkula i. Den tillverkas av Butik Spektra, som beskriver sig som ett arbetsintegrerande socialt företag vars anställda har npf-diagnoser.

 

2. Julklapp med tuggmotstånd
– Allt fler upptäcker tuggsakerna, vi märker att vi ständigt behöver öka våra inköp från leverantörer. Många barn och vuxna med npf har stort behov av att tugga och bita, säger Anna-Karin Arnald, logoped och vd på Funka Mera.

En extra hållbar tuggtopp till pennor kostar 119 kronor och har hjälpt många barn att behålla fokus under lektioner och läxarbete. Till jul kan det vara extra kul att få ett tuggsmycke under granen, de kommer i en rad olika utföranden.

– Vi kan få kritiska frågor, såsom ”ska man verkligen uppmuntra tuggandet?”. Men det spelar ingen roll om det uppmuntras eller inte, personen kommer att tugga. Istället för att sätta jackärmen i munnen är det bättre att tugga på något som inte går sönder, som inte är giftigt och som kan rengöras enkelt, säger Anna-Karin Arnald.

 

3. Tre tips för språkstimulerande skoj
Känner du ett barn med sen språkutveckling? Bland de yngsta (upp till tre år) är Mimmiböckerna omtyckta, som kostar 129 kronor. Från tre års ålder rekommenderas spelen om Monsterlandet som har utvecklats av logopeder och som övar motsatsord. Det kostar 195 kronor. Språka Mera tillverkar spännande påsar med böcker, spel och leksaker som övar språkutveckling, de kostar 810 kronor per styck.  

 

4. Speciella kläder för speciella behov
Lappar och sömmar som skaver, kliande material och irriterande prassel, eller krångliga kläder som leder till olyckor i samband med toalettbesök? De rymliga ytterkläderna för barn ur serien More Space av svenska Gneis har varken störande sömmar eller lappar. Brittiska Special Kids Company riktar sig till familjer med barn med stora stödbehov och Spectra Sensory Clothing finns för barn med sensorisk känslighet.

Du kan också visa att du står upp för alla med npf genom kläder, muggar och tygpåsar. Du kan söka på exempelvis ”autism” eller ”adhd” på sajter som Etsy, Spreadshirt och Redbubble för att hitta spännande prylar. Vad sägs om denna t-shirt med hög igenkänningsfaktor (cirka 95 kronor) eller denna fina hyllning till neuromångfald? Kostar cirka 239 kronor.

 

5. Intrycksdämpande skärm
Tyngdtäcken har trendat även utanför npf-världen. Nästa grej att få liknande genomslag blir olika former av avskärmning, spår Anna-Karin Arnald. Både synintryck och delvis ljud kan begränsas med hjälp av en skärm som ställs på ett bord, vilket funkar lika bra hemma, i skolan eller på arbetsplatsen. Denna bänkskärm kostar 299 kronor och tillverkas av Butik Spektra.

 

6. Sitt vackert
Många rastlösa personer trivs med ostadiga sittdynor att förflytta vikten på, och därför kunna röra sig utan att störa sin egen eller andras koncentration. Sittdynor har varit med ett tag och blir en allt vanligare syn i skolan – men har ni en dyna hemma till läxläsning och middagar? Den här dynan kostar 369 kronor och är 36 centimeter i diameter, vilket också funkar till de äldre medlemmarna i familjen som vill förbättra ergonomin under hemifrånarbetet. Dynan håller dessutom för att stå och balansera på.

 

7. Skaffa selektiv hörsel
Önskar du ibland att du kunde dra ner ljudvolymen på världen? Överväg hörselpropparna dBud. Du kan välja mellan att dämpa ljud upp till elva decibel, vilket filtrerar bort störande bakgrundsljud samtidigt som du kan uppfatta tal tydligt. Alternativa filtreringen på 24 decibel funkar som hörselskydd. De ser ut som vanliga diskreta in ear-hörlurar, är skönare än vanliga hörselproppar och innehåller ingen elektronik, så de behöver inte laddas. Kostar 495 kronor.

 

8. För en tung djupsömn
Allt fler menar att tyngdtäcken är hemligheten till en bättre sömn: tyngden lugnar sprattliga ben och upplevs av många som en lugnande, oxytocinskapande kram för den oroliga. Under 2019 förskrevs 26 154 tyngdtäcken av landets regioner. Cura är en aktör på marknaden i Sverige, och rekommenderar att välja ett täcke som motsvarar 10–15 procent av användarens kroppsvikt. För ett barn i åldern 6–14 år kan ett sjukilostäcke bli lagom. Clas Ohlson har ett rabatterbjudande fram till jul med ett sjukilostäcke för 1 257 kronor.

 

9. Kläder som lindrar oro
Känner du någon som älskar sitt tyngdtäcke, men har svårt att förlika sig med faktumet att det är otympligt att släpa en tung snuttefilt överallt? Tyngdkläder är en bra kompromiss. En huvtröja i barnstorlek (2,3 kilo) kostar 1 595 kronor och extra vikter kan köpas till.

 

10. In i bubblan med brusreducering
Brusreducerande hörlurar har tagit världen med storm, men eftersom tekniken är förhållandevis ny har vi ännu inte kommit till punkten där priserna pressats ner med bibehållen kvalitet. Men den som är beredd att punga ut får en oumbärlig kompis som ljuddämpar sorl, brus, kollektivtrafikens utrop, grannens oväsen, allt. En testvinnare är Sonys WH-1000XM3, som också har fått tummen upp av gamingvärlden. Se priser på sajten Prisjakt.nu.

Annons