Trots namnet är inte ADHD-banken någon ny nischbank i finansvärlden. Men grundaren Georgios Karpathakis Jaenson vill gärna jämföra den nya sajten med en bank – en sorts kunskapsbank där adhd-experter gör insättningar av kunskapskapital. Personer som berörs av adhd gör kunskapsuttag som används konstruktivt i vardagen.
– Det vi hoppas åstadkomma är att tjänsten ska hålla användarna i handen, när det kommer till att klara den ganska komplexa vardagssituationen med adhd. Den plattform vi försöker bygga har visionen "ingen som lever med adhd ska känna sig hjälplös", säger Georgios Karpathakis Jaenson, grundare och delägare av Underbara ADHD som står bakom ADHD-banken.
Motgift till pseudovetenskap
När man besöker ADHD-bankens sajt möts man av en prydlig, minimalistisk sida med ett chattfönster. Där hälsas man välkommen av den digitala assistenten Charlie som uppmanar en att presentera sig med sitt namn och skriva en fråga. Det finns redan en FAQ (vanligt ställda frågor) om adhd på sajten, men unika frågor får så småningom ett unikt svar från en livs levande expert. Tjänsten samarbetar bland annat med KIND, vilket är Karolinska Institutets kompetenscentrum för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
– Det finns många påhittade sanningar om adhd via Google och i Facebookgrupper. Det är ett stort problem! Det är en av anledningarna till att vi på ADHD-banken vill erbjuda kunskap på beprövad erfarenhet. Allt vi publicerar på plattformen ska vara förankrad i senaste forskningen, säger Georgios Karpathakis Jaenson.
Ideella experter
Den 13 juli i år gjorde ADHD-banken smygpremiär genom ett inlägg på Facebook, sedan dess har över 300 frågor ställts till chattroboten Charlie.
– Vi har besvarat de flesta frågorna och gör vårt yttersta för att svara så snabbt vi kan, samtidigt måste vi ha respekt för att experterna svarar på ideell basis. Vi hoppas på att knyta till oss fler sakkunniga som vill hjälpa fler med adhd, säger Georgios Karpathakis Jaenson.
Han är positivt överraskad av antalet frågor och de positiva recensionerna som hittills har trillat in. Chattroboten utvecklades nämligen med raketfart, det var blott en och en halv månad från idé till lansering av sajten. Viruspandemin piskade på processen: i en undersökning från Riksförbundet Attention uppgav åtta av tio tillfrågade personer med npf att de hade påverkats i hög grad av krisen. Georgios Karpathakis Jaensons förhoppning är att ADHD-banken ska vara en stöttepelare.
– Redan bristfälliga resurser inom skola, vård, socialtjänst och andra instanser har i och med coronakrisen blivit ännu tydligare. I samband med skolstarten aktualiseras detta ännu mer, säger han.
Målbild: stor digital plattform
ADHD-banken är en av beståndsdelarna i en större digital satsning hos Underbara ADHD. Framtidsvisionen är att bygga ett digitalt nav där personer som påverkas av adhd hittar hjälpmedel, adhd-fakta och den senaste forskningen. Det är samlingsplatsen som Georgios Karpathakis Jaenson själv önskar att han hade hittat som ung.
– Jag har levt ett klassiskt, mindre bra adhd-liv. I skolan var jag den typiska hyperaktiva ungen som sprang runt, ropade rakt ut och blev ofta utkastad från lektionerna. Jag kände mig tidigt fel, misslyckad och kunde inte koncentrera mig. Men hemma var jag en uppskattad och älskad unge. Jag fick en identitetskris, säger han.
Krisen ledde honom in på en mörk bana med missbruk av alkohol och droger, kriminalitet, självskadebeteende och slutligen självmordsförsök.
– Jag hade känt mig som världens mest ensamma person med mina svårigheter. Inte förrän jag av en ren slump såg kortfilmen Jag har ADHD vid ungefär 25 års ålder insåg jag att det är fler än jag som har adhd. Det var då jag startade bloggen Underbara ADHD.
Diagnosens faktum ledde in honom på en ljusare väg som författare, föreläsare, entreprenör och sommarpratare. Nu är han 34 år och firar snart tio år med sin adhd-diagnos.
– Jag känner mig stolt, hedrad och tacksam över att få jobba med adhd, jag nyper mig i armen flera gånger i veckan! Samtidigt blir jag ofta ledsen, förbannad och utmattad att tänka på hur många personer som drabbas negativt av sin adhd i onödan. Förändringen som behöver ske för att fler med adhd ska kunna styra rätt istället för att hamna snett sker inte tillräckligt snabbt. Och det är otroligt frustrerande, men också något jag är fast besluten om att försöka ändra på.
Populärt innehåll idag
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Kändisar med npf
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Lista: 10 npf-vänliga julklappstips