Nästa artikel

  • Den som har svårt att fokusera en längre stund lägger sig ofta till med beteenden som att bita på naglarna, plocka med pennor eller pilla på klädernas sömmar. Men det finns hjälpmedel man kan använda sig av i stället.

  • För personer med adhd kan det underlätta att sysselsätta händerna med något för att lättare kunna behålla koncentrationen, menar arbetsterapeuten Birgitta Wennberg.

  • "Ibland vill man snurra, ibland klicka och ibland bara röra fingret på den plana ytan. Min favorit är sidan som ser ut som ett kodlås men små knappar man kan rulla på", säger Linda Fogelberg som har haft stor användning av "Fidget cube" i sin vardag.  

Trebarnsmamman Linda Fogelberg, 38, från Tidaholm fick tips av sin arbetsterapeut om att skaffa hjälpmedlet ”Fidget cube” för att ha något att sysselsätta händerna med. Sedan hon skaffade kuben för ett år sedan har hon haft lättare att hålla energinivå och koncentration uppe.

För den som har svårt att behålla koncentrationen en längre stund kan föreläsningar, middagar och biobesök vara en utmaning. Det är vanligt att man då börjar pilla och plocka med sådant som sömmar på kläder, dragkedjor, pennor eller nagelband. För att undvika det här finns olika typer av hjälpmedel att använda sig av. Ett sådant är ”Fidget cube”. Den lilla kompakta kubens sex sidor ser alla olika ut och sysselsätter fingrarna genom att exempelvis snurra, rulla och klicka. Kuben finns i olika färger för att passa in i alla miljöer så att den som använder den kan välja om den ska vara diskret svart, grå eller vit eller en mer färgstark variant som rosa, gul eller grön.

Upphovsmakarna, de amerikanska bröderna Matthew och Mark McLachlan, menar att ett ständigt fipplande med pennor och annat många gånger ses som något negativt, men att det i flera studier har visat sig att just fipplandet kan öka både fokus och prestation hos personer med adhd. Det gäller bara att hitta ett lämpligt föremål att sysselsätta fingrarna med.

En som har haft nytta av kuben är Linda Fogelberg, 38 år, från Tidaholm. Hon är diagnostiserad med adhd och blev tipsad om hjälpmedlet av sin arbetsterapeut.

– Min nioårige son har också adhd och har samma pillbehov som jag har. Så hon tyckte jag skulle testa och se om det kunde underlätta för oss. Jag beställde flera stycken i olika färger på nätet till mig och mina barn. Nu är flera av dem utlånade till bekanta som har gillat dem när de har testat mina, säger hon.

 

Håller energinivån uppe
Bara att ha kuben med sig i väskan upplever Linda Fogelberg som lugnande. Då vet hon att den finns där om rastlösheten skulle komma över henne.

– Jag har ett behov av att pilla på saker, och det blir större när jag är stressad eller rastlös. Min koncentration blir bättre om jag gör något med händerna. När jag inte hade kuben pillade jag på allt möjligt, som knappar, dragkedjor och nagelband.

Linda Fogelberg tror att kuben kan passa alla som har ett behov av att pilla på saker för att stilla rastlösheten, oavsett ålder.

– Det kan vara när man står och väntar på bussen till exempel. Just väntan är för mig ett tillfälle då jag tidigare kunde börja pilla på nagelbanden eller jackans dragkedja. Det är sådant man lägger sig till med omedvetet. Kuben hjälper mig att kunna vänta och ändå hålla hjärnan aktiv.

Att det kan hjälpa personer med adhd att pilla med något för att hålla energinivån uppe och behålla koncentrationen är något Birgitta Wennberg håller med om. Hon är arbetsterapeut på Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd (StoCKK) inom Habilitering & Hälsa, Stockholms läns landsting.

– Det hjälper också för att hålla fokus och inte bli störd av andra intryck. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller andra kognitiva svårigheter har många gånger svårt med de exekutiva funktionerna. Då handlar det bland annat om att filtrera intryck som stör i det man ska göra, säger hon.

 

Går inte att förskriva
Det finns också andra typer av hjälpmedel som fyller liknande funktion som kuben, exempelvis den gamla hederliga stressbollen i olika varianter och hos hjälpmedelsföretag som Kom i kapp och Varsam finns en uppsjö produkter att botanisera bland.

Något Birgitta Wennberg tycker är viktigt att poängtera är att det är skillnad på hjälpande produkter och det som är personligt förskrivna hjälpmedel.

– Det är ett tydligt regelverk kring vad som är ett förskrivningsbart hjälpmedel. De här sakerna som kan hjälpa när man “fibblar” mycket med fingrarna är inte förskrivningsbara som ett personligt hjälpmedel. Man får införskaffa de icke förskrivningsbara produkterna på egen hand, men de kan också finnas på skolan när det handlar om barn och ungdomar, säger hon.

Kategorier: 
Hjälpmedel
Annons