Nästa artikel

  • "Forskning pågår gällande öppna kontorslandskap och koncentration, det är liknande de förutsättningar som elever har idag. Högst troligt är detta något som också påverkar koncentrationsförmågan. När man blir störd kan det ta lång tid att återfå fokus", säger specialpedagogen Hanna Blomberg.

Premium Ställ en klocka, arbeta tills den ringer, ta sedan en kort paus – och börja därefter om igen. Det är en förenklad beskrivning av Pomodoro, en metod för att träna upp koncentrationsförmågan. Special Nest intervjuar Hanna Blomberg, specialpedagog på Lunaskolan i Stockholm, som använder varianter av metoden i undervisningen.

Att träna upp koncentrationsförmågan är en primär del av arbetet för elever i skolan. Vi vet idag att hjärnan är plastisk och att nya förmågor går att öva upp och befintliga kan stärkas, precis som vid muskelträning. Det finns många appar och hjälpmedel för att öva fokus, bli mer effektiv och arbeta koncentrerat. En populär metod kallas Pomodoro. Pomodoro är det italienska ordet för tomat och metodens namn kommer från den tomatformade äggklocka som italienaren Francesco Ci

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Skola
Annons