Nästa artikel

  • Genrebild. Personen på bilden har ingen koppling till innehållet i texten.

  • Rina Blomberg är kognitionsvetare och har studerat hur buller påverkar arbetsminne och koncentration hos personer med respektive utan adhd.

Premium För personer med adhd är det svårt att filtrera bort störande ljud, vilket inverkar på koncentration och arbetsminne. Det framgår av en unik svensk studie om hur buller påverkar personer med adhd-diagnoser. Special Nest har intervjuat Rina Blomberg, kognitionsvetare och en av forskarna bakom studien. "Det finns mycket att vinna om vi kan förbättra lyssningsförhållandena för personer med adhd, inte minst i utbildningssituationer", säger hon.

– I hjärnan finns ett system som hjälper oss att rikta vår uppmärksamhet mot något specifikt och att stänga ute annat ovidkommande. Personer som har adhd kan inte göra detta lika effektivt, vilket får stora konsekvenser för minne och koncentration, säger Rina Blomberg. Rina Blomberg är kognitionsvetare och har forskat inom kognitiv hörselvetenskap för att ta reda på hur omgivningens buller påverkar människans förmåga att koncentrera sig, minnas och bearbeta information. I sin

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons