Nästa artikel

  •  Ett litet steg mot mer kunskap om och acceptans för npf är att kända personer ”går ut” och pratar om sina diagnoser.  Obs: Bilden har inget att göra med personerna som nämns i texten. 

Vad har Isabella Löwengrip, Kakan och Petter gemensamt? Special Nest listar några kändisar som de senaste åren har gått ut och berättat om deras npf-diagnoser.

Special Nest har sedan starten publicerat en uppsjö artiklar om personer som är diagnostiserade med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Somliga är stolta över och öppna med diagnoserna medan många andra länge har känt skam och försökt dölja dem inför omgivningen. En orsak till detta är troligen att kunskapen om npf hos gemene man ännu är relativt liten, vilket kan resultera i missförstånd, utanförskap och mobbning. Ett litet steg mot mer kunskap om och acceptans för npf är att kända personer ”går ut” och pratar om sina diagnoser. Det kan förhoppningsvis inspirera andra till att våga stå upp för sig själva och framhäva diagnoserna snarare än dölja dem – oavsett om det är i arbets- eller privatlivet.

 

  • Isabella Löwengrip började i unga år karriären som bloggare under namnet ”Blondinbella”. I dag driver hon flera företag, bland annat ett som utvecklar hud- och hårvårdsprodukter. I en artikel i Visa Vägen berättar hon om hur hon blev mobbad i skolan, inte passade in i sociala sammanhang och hade för mycket energi. I vuxen ålder blev hon diagnostiserad med adhd.

 

  • Viktor Frisk är kanske mest känd för sina bidrag i den svenska Melodifestivalen. Han fick adhd som 17-åring och släppte nyligen en bok om hur det är att leva med diagnosen. Viktor Frisk betraktar diagnosen som en superkraft – ett budskap som han vill sprida. ”Det här är boken som jag önskar att jag kunde läsa när jag var ung”, sade han i Aftonbladet i februari.

 

  • Komikern och programledaren Soran Ismail berättade förra sommaren i podcasten Värvet att han har adhd. Efter en depression bestämde han sig för att gå en utredning, där han alltså blev diagnostiserad. Vidare berättar han att han hade koncentrationssvårigheter i skolan.

 

 

 

 

  • Bloggaren och radioprofilen Cissi Wallin berättade i en artikel i Aftonbladet att hon kände sig annorlunda under hela uppväxten och länge har brottats med ångesten. Vändpunkten kom när hon blev diagnostiserad med adhd. ”Med diagnosen fick jag rätt hjälp och ett kliniskt utlåtande: så här funkar jag, och verktyg för att deala med det”, sade hon till tidningen 2014.

 

 

 

  • Petter Alexis Askergren är en av Sveriges största hiphopartister. Men han är också diagnostiserad med adhd, vilket han blev 2011. Han har berättat om diagnosen i en mängd intervjuer och bland annat sagt att han ser den som en unik förmåga, inte som något negativt.
Kategorier: 
Forskning
Annons