Nästa artikel

Karaktärsdraget "grit" står för en kombination av uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Begreppet är myntat av den amerikanska psykologen Angela Duckworth och nu kommer hennes bok "Grit – konsten att inte ge upp" i svensk översättning.

Vissa har lättare än andra för att motivera sig att kämpa för en belöning som kommer längre fram. Förklaringen kan ligga i egenskapen "grit" som har visat sig spela stor roll för att nå framgång, både i skolan och yrkeslivet. Dessutom är det en egenskap som kan utvecklas och förstärkas.

Angela Duckworth är professor i psykologi vid University of Pennsylvania och i Sverige har hennes forskning introducerats genom bland andra Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet, KI. Klingberg har skrivit boken “Hjärna, gener och jävlar anamma” om barns lärande och motivation, och det är också han som har skrivit förordet till den svenska utgåvan av Angela Duckworths "Grit - konsten att inte ge upp".

I Duckworths bok får läsaren bland annat följa kadetter som kämpar med hård träning på militärhögskolan West Point och utsatta barn i några av New Yorks tuffaste skolor. Bokens exempel ringar in vad grit handlar om, nämligen att hitta passion i livet, hitta sina personliga skäl att fortsätta framåt, aldrig sluta öva och att se misslyckanden som ett tillfälle att lära.

Kategorier: 
Metoder
Annons