Nästa artikel

En dansk registerstudie vid Köpenhamns universitet visar att hormonella preventivmedel ökar risken för depression – i synnerhet bland yngre kvinnor, rapporterar Illustrerad Vetenskap.

I studien, som finns publicerad i vetenskapstidskriften JAMA Psychiatry, har forskarna gått igenom data från en miljon danska kvinnor i åldern 15-34 år och undersökt hur de påverkades efter att de började konsumera hormonella preventivmedel, till exempel p-piller eller hormonspiral.  Resultatet visar att kvinnorna löpar 40 procent ökad risk att drabbas av klinisk depression ett halvår efter starten av preventivmedel. Samtidigt är risken långt högre, 80 procent, för tonårsflickor i åldrarna 15-19 år. Detta skriver Illustrerad Vetenskap.

Anledningen till sambandet är att hormonell prevention bland annat består av två artificiella kvinnliga könshormoner som motsvarar två naturliga könshormoner, östrogen och progesteron. De artificiella könshormonen påverkar samma del av hjärnan som i sin tur påverkas av de naturliga, vilket kan utlösa depressioner, enligt tidningen.

Kategorier: 
Forskning
Annons