Nästa artikel
Premium Serotoninsystemet orsakar inte depression utan är en del av hjärnans försvarsmekanism som ska skydda vid stress och nedstämdhet. Denna hypotes lanseras nu av forskare vid Karolinska Institutet efter en hjärnavbildningsstudie. "Trots att läkemedel som påverkar serotoninsystemet är de vanligast förskrivna medicinerna saknas det kunskap om serotoninsystemets exakta roll vid depression och ångest", säger KI-forskaren Jonas Svensson.
Mer än var tredje kvinna och nästan var fjärde man drabbas någon gång i livet av en depression, som klassas som en av de stora folksjukdomarna, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt ökar användandet av antidepressiva läkemedel, inte minst bland unga i Sverige. Special Nest rapporterade i juli om en Socialstyrelsen-rapport som visade att fem procent av männen mellan 18 och 24 år hade minst ett uttag av ett antidepressivt läkemedel under 2019, vilket kan jämföras med hela 10,5 procent
Liknande innehåll
Annons
Populärt innehåll idag
- Selektivt ätande hos barn med autism – så kan föräldrar hjälpa
- Så sopar du banan för smidigt julfirande vid autism och adhd
- Så tänker personer med autism om kärleksrelationer
- ”Det är vanligt att man inte inser vad diagnosen handlar om”
- Skollagen del 4 – Hemmasittande
- Så här funkar WISC-testet
- Unik forskning om föräldrar till vuxna autistiska barn som bor kvar hemma: "Kring de här föräldrarna finns en forskningslucka"