Nästa artikel

Josefin, som är diagnostiserad med autism och adhd, har placerats på 33 olika behandlings- och jourhem på 13 år. Detta rapporterar tidningen Aftonbladet.

Aftonbladet skriver att Josefin var drygt ett år när hon omhändertogs första gången. Syftet var att hon skulle få en trygg miljö med stabila vuxna. När hon var fyra år hade hon placerats vid fem olika boenden och i dag, när hon är 14 år, har hon varit placerad på 33 olika hem utspridda på 21 orter i tio län.

Redan på det tredje boendet konstateras det att Josefin, som då bara är ett år, har ett avvikande beteende:

"Det märks alltmer att 18 månader gamla Josefin har ett avvikande beteende: hon har nästan inget tal, härmar inte, söker inte kontakt med andra barn, har dålig grovmotorik, är ständigt hungrig, ”springer planlöst omkring”, skriver Aftonbladet.

Vid sex års ålder har Josefin diagnostiserats med adhd och när hon är 13 år diagnostiseras hon med autism. I dag bor hon på socialpsykiatrins boende i Eskilstuna – den 33:e placeringen i ordningen. Aftonbladet skriver:

"Ett särskilt boende har förberetts i samarbete med socialpsykiatrin, som egentligen arbetar med vuxna. Huset har pansarglas och är säkerhetsanpassat. Dagen före inflyttning hänger sig Josefin i en kabelsladd på Lövsta, men upptäcks. Personalen får igång henne med hjärt- och lungräddning. Meningen är att Josefin ska bo här, med åtta särskilt anställda personer. Josefin säger ofta att hon inte vill leva."

Specialläraren Eve Mandre, som Special Nest tidigare har skrivit om, har kommenterat tidningens granskning av händelseförloppet och säger att alla upprepade uppbrott och omplaceringar har varit förödande för Josefin.

– Om man har den problematiken som Josefin visade tecken på redan som litet barn är det helt fel väg att gå, säger Eve Mandre till Aftonbladet och fortsätter:

– En person med autism behöver en stabil miljö och tydlig struktur.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons