Nästa artikel

Boken "Ord inuti" ger förslag på 150 nya ord på känslor och intäkterna för sålda exemplar bidrar till Minds arbete för psykisk hälsa. Lina Axelsson Kihlblom, styrelseordförande i Mind, och Ullakarin Nyberg, psykiater, var nyligen med i Nyhetsmorgon i TV4 för att berätta om boken.

Ord som könskrymt, senoral, balanstrött och hudlig är några av förslagen på nya ord för känslor som ges i boken "Ord Inuti". Syftet med de nya orden är att bidra med fler ord på känslor för att göra det lättare att beskriva hur man mår och känner. När man har orden blir det ofta lättare att prata om sådant som är jobbigt och få andra att förstå. 

– Orden betyder otroligt mycket, för att förstå sig själv och förstå varandra. Alla känner men har man inte ord når man inte fram. I min bransch möter vi människor som har svårt att formulera sitt hjälpbehov på grund av att de saknar ord, säger Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, i inslaget. 

Alla sålda exemplar av boken bidrar till den rickstäckande ideella organisationen Minds arbete för psykisk hälsa och att stödja människor i kris.

–  I samhället utvecklar vi nya ord för jättemycket saker, men inte så mycket för känslor. Så vi kom på att vi skulle ta fram den här boken med 150 nya ord som uttrycker någon sorts känsla man bär på, säger Lina Axelsson Kihlblom, styrelseordförande i Mind. 

Ett exempel från boken är ordet "armbågnad".

– Den där känslan man har när man är så innerligt trött på att behöva tävla om allting, på jobbet eller i skolan. Då känner man sig armbågnad. Ett ord som jag själv har börjat använda nu, jag behövde bara få ordet, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Kategorier: 
Hjälpmedel
Annons