Nästa artikel

En son och en bror utan talat språk, som kunde få raseriutbrott och som folk dömer och bedömer istället för att lyssna på och försöka förstå. Om det handlade Sveriges Radio-programmet Söndagarna med Stina Wollter, den 3 april.

Den 3 april sände Sveriges Radio programmet Söndagarna med Stina Wollter. Den här gången handlade det om autism och Stina intervjuade Maud Deckmar och Jenny Jejlid.

För 40 år sedan gick Maud med magen i vädret och var förväntansfull inför livet som mamma. Och det blev på ett helt annat sätt än hon hade väntat sig. För Fred var ett speciellt barn, som Maud hela vägen alltid älskat och fortsätter att älska.
Många gånger var det svårt, för Fred har inget talat språk, for runt och rev ner tavlor, grävde i blomkrukor, kunde få väldiga raseriutbrott, var rädd för höga ljud och detta påverkade hur livet och umgänget formades. 
Så kom det andra barnet, dottern Jenny, som växte upp mitt i den tillvaro som på många sätt präglades av Fred. "Fred har alltid funnits" - är de första orden i Jennys bok om sin bror.

Både mor och dotter har skrivit om sina resor utifrån föräldra- respektive syskonperspektivet.

Annons