Nästa artikel

Varför är sömn så viktigt, hur ska man göra för att sova bättre, och varför är vi så olika gällande sömnen? I podden Sinnessjukt intervjuar Christian Dahlström psykologen Björn Hedensjö. En dryg timme om detta basala behov som är så viktigt för vårt psykiska välmående.

I podden Sinnessjukt intervjuar Christian Dahlström Björn Hedensjö, som skrivit en av de mest sålda böckerna om sömn i Sverige – ”En perfekt natt: varför vi sover och hur du gör det bättre”. Mellan en fjärdedel och en tredjedel av svenskarna uppger i olika undersökningar att de lever med dålig sömn.

Björn Hedensjö och Christian Dahlström pratar om varför många av oss sover dåligt, bland annat hur uppfinningen av glödlampan och innesittande jobb betyder för vår förmåga att somna på kvällen och sova gott under hela natten. Björn berättar vilka om är de mest effektiva sömnbehandlingarna, KBT-behandlingar till exempel (kognitiv beteendeterapi), varför han tycker att man ska vara försiktig med sömnmediciner och vad socialt jetlag betyder.

De pratar om morgonmänniskor och kvällsmänniskor, vad tidsrytmen betyder för sömnen och sömnhjälpmedel som appar.

Dessutom ger Björn Hedensjö sina tre bästa sömntips!

Annons