Nästa artikel

Forskare kan ha funnit en förklaring för hur autoimmuna neuropsykiatriska störningar hos barn, PANDAS, uppstår. Något som kan bana väg för nya behandlingsmetoder.

Pandas är en autoimmun sjukdom som utlöses av streptokockinfektioner och som kan ge symtom i form av neuopsykiatrisk problematik som OCD och koncentrationssvårigheter. Special Nest har skrivit om detta tidigare, läs här.

Nu tror forskare vid Columbia University Medical Center och University of Minnesota att man lyckats kartlägga hur immunförsvarets celler, triggade av återkommande streptokockinfektioner, orsakar inflammationer som kan leda till autoimmuna neuropsykiatriska störningar hos barn.

Forskarna tror att immunförsvarets celler orsakar en inflammation i hjärnan efter att man studerat hur immuncellerna hos möss tog sig till hjärnan via näshålan genom att färdas bredvid neuroner kopplade till luktsinnet. Och inte, som forskarna tidigare har trott, genom att bryta igenom blod-hjärnbarriären som skyddar hjärnvävnaden.

Den nya upptäckten kan komma att bana väg för nya möjligheter att hålla sjukdomen under uppsikt, men även att testa nya behandlingsmetoder.

Annons