Nästa artikel

Många drogmissbrukare lever med adhd, utan att veta om det. Nu vill läkare på psykiatriska kliniken i Kristianstad hitta dessa personer och hjälpa dom till ett bättre liv. Det rapporterar Sveriges Radio.

Inom Kriminalvården finns väldigt många personer med adhd, visar forskning. Special Nest har skrivit om detta tidigare, läs mer här.

Psykiatrin vid Centralsjukhuset i Kristianstad vill nu hitta de missbrukare som ännu inte diagnostiserats för att kunna ge dem rätt behandling och hjälpa dem till ett missbruksfritt liv.

Idén till projektet föddes i samband med att Sprututbytesmottagningen öppnade i Kristianstad för snart två år. Man såg att många av de som sökte sig dit visade tecken på adhd. Man inledde ett samarbete med mottagningen och sjuksköterskorna som jobbar där ställer numera frågor enligt ett särskilt formulär. Uppstår misstanke om adhd erbjuds personen kontakt med Ulf Sjölin, överläkare på psykiatriska kliniken i Kristianstad och en av de som driver projektet, och hans kollega Ulrika Vikbladh för en utredning och därefter behandling med både läkemedel och psykosociala insatser.

Det handlar om personer med flera decennier av missbruk bakom sig, där det börjat som ett sätt att må bättre, men efter ett tag blivit ett tvångsmässigt användande som skapat en rad problem. Projektet är unikt i sitt slag, men det är oklart om och hur länge det kan fortsätta.

– Min förhoppning är ju att vi får se att det här blir en mer permanent verksamhet. Just nu är det helt ofinansierat, det bygger egentligen på vår entusiasm, att vi tänjer på oss lite extra utöver de ordinarie arbetsuppgifterna. Naturligtvis vill vi se att det blir en verksamhet som är stabil, säger Ulf Sjölin till Sveriges Radio.

Annons