Nästa artikel

  • När Maxine Nordlindh var 18 år diagnostiserades hon med adhd. ”Det var som om någon drog ut proppen i badkaret, äntligen hade vi hittat en förklaring", säger hon.

  • Maxine Nordlindh och Emil Nygren träffades i SVT-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

Maxine Nordlindh hittade kärleken i SVT-programmet ”Gift vid första ögonkastet” där hon också var öppen med att hon periodvis hade brottats med psykisk ohälsa. Under uppväxten hade hon en tuff skolgång och fick som 18-åring diagnosen adhd. ”Det var en stor lättnad för mig”, säger hon i en intervju med Special Nest.

Om läsaren känner igen Maxine Nordlindh är det troligtvis från ”Gift vid första ögonkastet” på SVT, där hon medverkade i fjolårets säsong. Precis som programnamnet antyder gifte hon sig på sin första dejt. Programmets relationsexperter hade matchat henne med Emil Nygren.

– Att vara med i programmet är den bästa upplevelsen som jag har varit med om. Varje sekund var spännande och jag utvecklades jättemycket som person. Där tog jag också chansen att prata om mina demoner, jag ville visa alla sidor av mig själv, säger Maxine Nordlindh.

Som person beskrivs hon ofta som glad och positiv.

– Och jag är en väldigt glad och positiv person som inte låter mina motgångar dra ner mig men jag hade en väldigt jobbig skoltid.

Maxine Nordlindh upplevde tidigt att hon inte passade in i skolans ramar och normer.

– Jag kunde inte koncentrera mig, hade ingen ork och svårt att skapa struktur, säger hon.

Problemen började redan i första klass. Hon fick då höra att hon var lat, korkad och inte kunde bli något.

– När det pratades om min skolgång var det att jag ”inte gjorde något.” Ingen såg att jag försökte bäst det gick, säger hon.

 

”Proppen drogs ut”
Svårigheterna i skolan ledde till att hon mådde väldigt dåligt och utvecklade bulimi. På gymnasiet bytte hon skola tre gånger, ingenting fungerade för henne. Under ett möte på en av gymnasieskolorna nämnde en lärare att Maxine Nordlindhs sätt att vara stämde in på en person med adhd. Då var hon 17 år.

– Jag och mina föräldrar började läsa allt vi kom över om adhd. Det var som om någon drog ut proppen i badkaret, äntligen hade vi hittat en förklaring. Det var en stor lättnad för hela familjen men framför allt för mig, säger hon.

Efter det genomgick Maxine Nordlindh en neuropsykiatrisk utredning för adhd.

– I alla år hade jag försökt försvara att jag kände som att det var något i huvudet som inte fungerade, men jag visste inte vad när folk gick till attack och sa att jag var korkad och lat, säger hon och fortsätter:

– Jag fick alltid höra att det bara var en undanflykt. Så när diagnosen kom sa jag bara “vad var det jag sa”. Mina föräldrar led länge av dåligt samvete över att de inte hade förstått eller lyssnat på mig.

Maxine Nordlindh hann bli 18 år innan hon fick sin diagnos.

– Ingen hade tidigare yppat ett ljud om att det skulle kunna röra sig om adhd. Alla lärare och andra i min omgivning såg mig bara som någon som var lat och besvärlig. Det är fruktansvärt och jag kan sörja det än i dag, att folk såg mig som korkad när jag definitivt inte är det.

 

"Jag fick nog"
Under andra året på gymnasiet beslutade sig Maxine Nordlindh för att hoppa av skolan.

– Jag tog tid för mig själv, jobbade lite på restaurang och när jag sedan kände mig redo så gick jag en vuxenutbildning till frisör där det endast var fokus på hår och inte på till exempel matte och biologi, säger hon.

Maxine Nordlindh hade egentligen velat gå frisörinriktning redan på gymnasiet men hade då inte haft tillräckligt med bra betyg för att komma in.

– När jag var 20 år började jag på frisörutbildningen och det gick kanon.

I dag arbetar Maxine Nordlindh som ekofrisör, vilket är något hon trivs bra med. Hon är sedan fem år tillbaka också frisk från sin ätstörning.

– Jag tog mig ur det genom att jag helt enkelt fick nog. Mitt hår rasade av, hyn var grå och ögonbrynen blev glesa. Jag hade träffat en ny pojkvän och kände att det här går inte längre. Så jag sökte hjälp hos Stockholms centrum för ätstörningar där jag sedan skrevs in i några månader. Efter det har jag varit frisk, säger hon.

 

”I hans famn är jag hel”
Så hur gick det för Emil och Maxine efter deras giftermål i tv?

– Jag och Emil är fortfarande gifta och lyckligare än någonsin. Han är mitt livs kärlek och jag är helt säker på att det här var ”meant to be", säger hon.

När Maxine Nordlindh ser på framtiden så är det tillsammans med Emil.

– Vi har sagt att vi ska dö exakt samtidigt, helst vid 150 års ålder. I hans famn är jag hel. Vi vill ha barn och vi drömmer om att flytta till ett hus. Och gärna skaffa en större båt. Men framför allt önskar jag att vi får vara friska och lyckliga, säger hon.

Maxine Nordlindhs tips till andra som känner igen sig i hennes upplevelser:

  • Upplever du att diagnosen skapar svårigheter i ditt liv så ska du absolut söka hjälp hos psykiatrin. Men framför allt vill jag säga att det är fantastiskt att få känna att man har en “superkraft”, alltså speciella styrkor, men också lika viktigt att få känna att det suger skitmycket emellanåt att inte passa in i samhällets normer.
  • Prata med andra om dina svårigheter, berätta vad som funkar bättre och vad som funkar sämre.
  • Satsa på det du känner dig bra på och skit i resten. Så har jag gjort och här står jag nu och det har ju gått ganska bra ändå.

 

Maxine Nordlindh
Ålder: 32 år
Bor: Farsta utanför Stockholm
Gör: Ekofrisör
Instagram: @maxinenordlindh

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons