Nästa artikel

  • Clara Törnvall arbetar som kulturjournalist och producent på Sveriges Radio.

  • "Jag hoppas att boken kan vidga bilden av autism", säger kulturjournalisten Clara Törnvall.

  • "För mig var det viktigt att lyfta att vi är flera, att det inte bara är min historia", säger Clara Törnvall om sin bok som handlar om kvinnor med autism.

  • "Att vara autistisk kan både vara en förbannelse och en välsignelse, precis som man kan uppleva att det kan vara som neurotypiker", säger Clara Törnvall.

Premium Kulturjournalisten Clara Törnvall kände tidigt att hon var annorlunda och inte passade in. Från tonåren och framåt kämpade hon med ångest och depressioner i perioder. Först som 42-åring fick hon en efterlängtad förklaring: högfungerande autism. Nu är hon aktuell med den personliga essän ”Autisterna”. ”Kvinnor med autism har alltid funnits, men inte synts. Därför behövde vi en egen bok”, säger hon i en intervju med Special Nest.

Idén till boken Autisterna – om kvinnor på spektrat växte fram efter att Clara Törnvall, 44, för två år sedan diagnostiserades med autism. När hon letade efter litteratur om diagnosen upplevde hon att det fanns mycket skrivet om barn och unga med npf men inte lika mycket om hur det är att leva med autism som vuxen – och speciellt inte som kvinna. – Autism kan ta sig många olika uttryck. Kvinnor med autism har varit osynlig som grupp och behöver lyftas, säger Clara Törnvall til

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons