Nästa artikel

  • Navid Ghannad som är ordförande för Autism Skåne vill veta vilka ordval medlemmarna föredrog och genomförde en enkätundersökning.

  • Författaren och journalisten Clara Törnvall tror att språkdebatten speglar att något håller på att hända i synen på autism.

  • Camilla Rosenberg som är ordförande för Autism Sverige berättar om att förbundet nu varierar sitt språkbruk mer än tidigare.

  • Genrebild. 

Premium Ska man säga ”person med autism” eller ”autistisk person”? Det är en fråga som kan verka oviktig, men som väcker känslor. Vem ska ha tolkningsföreträde och håller något på att förändras i synen på autism? Nu har Autism Skåne genomfört en enkätundersökning för att ta reda på vad medlemmarna tycker i frågan – och majoriteten av de som svarade valde då alternativet ”person med autism”. Special Nest dyker än en gång ner i språkdebatten.

– Min tolkning är att en majoritet av våra medlemmar vill fortsätta använda den formulering som funktionsrättsrörelsen har valt, nämligen personen först. De vill säga ”person med autism”, inte ”autistisk person”, men vi kan se att det råder delade meningar, säger Navid Ghannad. Special Nest har intervjuat Navid Ghannad, ordförande för Autism Skåne, Camilla Rosenberg, ordförande för Autism Sverige, samt Clara Törnvall, journalist och författare, om ordval och den påg

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons