Nästa artikel

"Om jag hade fått cancer så hade jag, trots begränsad kunskap, ändå förstått grunderna. Folk pratar ju om det. Men eftersom det är så stort tabu kring psykiska sjukdomar kände jag inte till någon annan som hade liknande erfarenheter." Christian Dahlström drabbades av panikångest 2007, sedan dess har en drivkraft växt hos honom att förändra kunskapsspridningen om psykisk ohälsa.

– Alla tecken omkring mig tydde på att jag inte skulle berätta hur jag mådde. Ingen annan pratade om det, inte ens psykiatrin hade någon kraft att lägga in, inga resurser. Allt indikerade att jag förväntades rycka upp mig istället och sluta vara svag.

För åtta år sedan drabbades Christian Dahlström av depression och panikångest. Att börja prata om det var en lång process.
– Jag berättade först för mina närmaste, men det var för att det blev oundvikligt. Jag hade svår panikångest som hindrade mig att göra olika saker som vi hade planerat. Jag blev tvungen att förklara mig. Men det var varken lätt eller kändes bra. Och att berätta om det offentligt var inget lätt beslut.
Under åren Christian Dahlström varit sjuk har en drivkraft växt hos honom att förändra hur information om psykiska sjukdomar sprids.

– När jag blev sjuk fanns det väldigt dåligt med information. Den var svår att hitta och kom ofta från tvivelaktiga källor. Det var information som på ett eller annat sätt härstammade från läkemedelsbolag. Jag är inte emot antidepressiv medicin – jag äter det själv, men man kan ju fråga sig om de framhåller andra typer av behandling, jag skulle inte tro det. I andra änden av spektrumet fanns scientologkyrkan och deras representanter i Sverige som skrev att medicinerna var jättedåliga och att elbehandling är satans verk, typ.

Christian Dahlström upplevde också att vården var dålig på att sprida information.

– Framförallt var den inte särskilt upplyftande. Det finns massa upplyftande information om psykisk ohälsa, som att chansen att bli frisk är oftast väldigt god. Det finns olika metoder för att bli frisk, mediciner, terapier och elbehandling… men vården kunde inte förmedla det positiva budskapet till mig. Det är olyckligt, för när man har en depression har man redan en pessimistisk syn på verkligheten och på chanserna att bli frisk.

Christian startade sajten 1000glada.se för att sprida vidare positiv information. Han började också skriva på en bok där han med vetenskaplig fakta svarat på de frågor han själv tycker är viktigast när man drabbats av depression och ångest. Panikångest och depression kom ut i mars 2014.

– Det är ett slags handbok med 60 frågor och svar. En genväg på typ två år för dem som söker hjälp så de slipper ta den långa omväg jag fick ta.

Visste inte vad psykisk ohälsa var
Innan Christian Dahlström själv drabbades av psykisk ohälsa hade han ingen kunskap om vad det var eller att vem som helst kunde drabbas.

– När läkaren på vårdcentralen sa att jag hade panikångest var min reaktion ”vad pratar du om?”, jag hade ingen referensram. Om jag hade fått cancer så hade jag, trots begränsad kunskap, ändå förstått grunderna. Folk pratar ju om det. Men eftersom det är så stort tabu kring psykiska sjukdomar kände jag inte till någon annan som hade liknande erfarenheter.

Han upplever också att han blev dåligt bemött av vården, vilket han tror beror på att psykiatrin är ett lågstatusområde även inom sjukvården.

– Jag har hur många exempel som helst på när vården brustit i mitt fall. Mitt intryck är att psykiatrin är ett svart får inom vården som får väldigt lite kärlek, framförallt i form av pengar, men också status. Och det skiljer mycket mellan olika delar av Sverige och även olika delar av län. För att få god vård krävs att man har kraft att söka sig vidare i ett läge där man verkligen behöver hjälp. Man orkar helt enkelt inte ge sig ut och shoppa efter en bra vårdcentral. Har man inte anhöriga är man helt rökt i det system som är nu.
Christian Dahlström har ganska lite gott att säga om psykiatrin. Men han menar att det blivit mycket bättre sedan 2007, då han först kom i kontakt med den.
– Det finns bra personer som kämpar jättehårt, flera bra utvecklingsprojekt och ett driv inom psykiatrin att bli bättre, men det är ganska lång väg kvar.

 

Behövs kunskap tidigt
Den offentliga informationen om psykisk ohälsa har ökat med åren. Bland annat har sidor som 1177.se uppkommit med information och patientperspektiv. Många människor har öppnat upp bloggar, Youtubekanaler, instagram och poddar där de liksom Christian Dahlström berättar om sin egen historia. Men han saknar fortfarande en grundläggande kunskap hos allmänheten.

– Alla skulle behöva lära sig om psykisk ohälsa, även innan man drabbas av den.  Vi vet att de flesta som drabbas av psykisk ohälsa gör det i slutet av tonåren eller runt tjugoårsåldern. Det vore toppen med undervisning om psykisk ohälsa på grundskolan – högstadiet exempelvis. Så man är förberedd om man blir sjuk och förstår vad som är fel, att man inte skäms utan vet att det finns hjälp att få.

Christian Dahlströms förhoppning är att de organisationer och föreningar som arbetar mot psykisk ohälsa ska växa och bli mer professionella. Han menar att det är nästa steg för att bryta tabut och för att information och kunskap ska få spridning.

– De glada amatörerna har fattat det här för länge sedan och börjat engagerat sig i kunskapsspridning, men det behövs också stora starka lobbyföreningar där folk får betalt för att gå till jobbet och man kan dra in spetskompetenser som forskare och marknadsförare och ta det till nästa nivå.

Christian Dahlström är författare till boken Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar.

Han har också podcasten Sinnessjukt och webbplatserna www.1000glada.se samt www.vadärdepression.se

 

Annons