Nästa artikel

På flera platser i landet har kvinnliga patienter som tvångsvårdas inom psykiatrin utsatts för våldtäkter och sexuella övergrepp. Flera av händelserna har tystats ner av personal och ledning. Avslöjandet gjordes av SR Kaliber.

 

På en psykiatrisk intensivvårdsadelning i Malmö ska flera fall av sexuella trakasserier och en våldtäkt ha inträffat. Ingen av händelserna polisanmäldes. Det berättar en före detta anställd för Kaliber. Han säger också att det inte ens upprättades en avvikelserapport efter våldtäkten.

Även i Stockholm ska kvinnliga patienter inom psykiatrin ha utsatts för kränkningar och sexuella övergrepp. Bland annat skickades en 15-årig flicka till en psykiatrisk intensivvårdsavdelning för vuxna. Trots att barn som är intagna med tvång inte ska vårdas med vuxna, blev flickan kvar på avdelningen i fyra och en halv månad. Under tiden ska de vuxna patienterna ha tafsat på henne, enligt programmet. En annan tvångsvårdad flicka, även hon 15 år, ska ha utsatts för en våldtäkt av en annan patient trots att hon stod under extravak och inte fick lämnas ensam.

Lyssna på inslaget här

Annons