Nästa artikel

På tisdagskvällen chattade psykologen Annica Kosner, som handleder skolpersonal i fall där det finns problemskapande beteende, med SVT Värmlands tittare som en del i reportageserien "När skolan inte fungerar". I chatten kunde deltagarna be om råd när det gäller barn med särskilda behov.

Reportageserien "När skolan inte fungerar" har varit ett samarbete mellan SVT:s lokala regioner i Västsverige. Man har pratat med berörda personer, framför allt föräldrar. Både de vars barn fortfarande har en problematisk situation, och de som har fått hjälp efter överklaganden. Som en del av den här satsningen arrangerade man i går kväll en chatt med psykologen Annica Kosner, som bland annat är medlem i Sveriges neuropsykologers förening och Nätverket lågaffektiva psykologer, en grupp psykologer som främst samarbetar kring hantering av problemskapande beteende.

I chatten undrade bland annat Charlotte hur hon kan hjälpa sin fyraåring till större frustrationstolerans/uthållighet: "Som det är nu brister den så fort han möter minsta motstånd, till exempel när jackan krånglar vid påklädning eller när det blir jobbigt att färglägga en bild han inledningsvis varit motiverad till att göra. Det gör att han sällan slutför saker och ofta får utbrott och skriker rakt ut när jackan krånglar."

Så här svarade Annica Kosner: "Det man kan göra direkt – och som eventuellt kan upplevas lite jobbigt – är att acceptera att din fyraåring har den funktionsnivån vad gäller att tåla motgångar, och ha mer fokus på vad man som vuxen kan göra för att kompensera för de färdigheterna. Ha tålamod och låta det ta sin tid. Avlasta sådant som man redan innan vet kommer att leda till stor frustration."

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons