Nästa artikel

  • Ett barn som har ett specialintresse för vapen är inte mer benägen än någon annan att bli våldsam, menar psykologen Annica Kosner som inte tycker att det finns någon anledning till oro.

  • Psykologen Annica Kosner ifrågasätter att omgivningen många gånger har åsikter om hur en annan individs intressen ska se ut. "Man borde ha samma rättigheter oavsett om man har autism eller inte", säger hon.

Premium Barn med autism har ofta ett område de är särskilt intresserade av – och ibland kan dessa intressen få vuxna att höja på ögonbrynen. Behöver man oroa sig om barnet intresserar sig för vapen eller våld?

“Starkt begränsade, fixerade intressen”. Så ser definitionen ut i diagnoskriterierna för autismspektrumtillstånd. Det är inte säkert att den som lever med en diagnos inom autismspektrat ­har ett specialintresse, men det är långt ifrån ovanligt. Det säger Annica Kosner, psykolog som håller på att specialisera sig inom neuropsykologi. – Att man har begränsade intressen tillhör vanligheterna i den här gruppen. Det kan vara ett intresse som finns över en längre tid, men det k

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons