Nästa artikel

Vad betyder värdighet för dig? Det uppmanas alla fundera över på lördag den 10 oktober när det är Mental Health Day.

Den 10 oktober är det World Mental Health Day på temat ”Dignity in mental health”. Under hashtagen #minvärdighet uppmanar Hjärnkoll alla att visa vad värdighet är.

Vardagen för miljontals människor som lever med psykisk ohälsa i världen är mycket svår. I många länder sätts mänskliga rättigheter ur spel och människor blir diskriminerade, stigmatiserade och marginaliserade. De riskerar också att bli utsatta för känslomässiga och fysiska övergrepp både i vården och av samhället. Den 10 oktober i år vill WHO sätta fokus på rätten till ett värdigt liv för människor med psykisk ohälsa och visa vad som behövs för att det ska bli verklighet. Det handlar bland annat om respekt för mänskliga rättigheter, lagstiftning, utbildning av vårdpersonal, rätt till samtycke vid behandling, rätt att delta i beslutsprocesser.

Fundera över vad värdighet när det gäller psykisk hälsa och ohälsa betyder för dig. Skriv ett par rader, måla en bild, skriv en dikt, ta ett foto eller vad som passar dig bäst. Dela i sociala medier med hashtagen #minvärdighet. Tillsammans kan vi vi uträtta storverk! skriver Hjärnkoll på sin hemsida. De menar att öppenhet gör stor skillnad.

 

 

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons