Nästa artikel

  • Vad krävs för att personer med npf ska få bästa möjliga mentala hälsa på medellång och lång sikt? Det är huvudfrågan i det EU-finansierade projektet R2D2-MH.

  • "Nu ska inte funktionsnedsättningen stå i fokus, i stället kan det vara viktigt att titta på miljöns påverkan, styrkor och möjligheter", säger psykiatriprofessorn Sven Bölte.

Premium Ett femårigt forskningssamarbete mellan 26 länder har nu startat. Målsättningen är att forskarna ska ta reda på vad som ökar chanserna för att personer med npf får ett bra liv – i stället för att fokusera på svårigheterna och riskerna som är förknippade med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism.

Först, lite krångliga ord. Satsningen handlar om ett konsortium, en slags sammanslutning av forskare, och förkortningen av namnet andas onekligen lite Star Wars-språk, nämligen R2D2-MH. Akronymen står för Risk and Resilience in Developmental Diversity and Mental Health. – Alla som är med är väldigt entusiastiska. Det är otroligt bra stämning i det här konsortiet och vi får ihop en hel del olika personer som tidigare inte har arbetat tillsammans, säger Sven Bölte som är profess

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons