Nästa artikel

I ett SVT-inslag berättar Nobelpristagare, i fysik 2016, den brittiske professorn Michael Kosterlitz, om sin adhd-diagnos som han nu är medicinerad för. Medcinen har hjälpt honom att fokusera bättre och motverkat uppskjutarbeteenden.

Som ung hade den blivande nobelpristagaren inget läshuvud, även om han tidigt hade ett stort intresse för matematik och fysik. Men även om han hade svårt för sig i skolan var det inte förrän i vuxen ålder som han fick veta att han hade adhd.

– Utan min medicin har jag en tendens att strunta i pappersarbete, för att det är tråkigt och tidskrävande. Om jag inte har något som motiverar mig skjuter jag upp det till morgondagen, säger Kosterlitz till SVT.

Michael Kosterlitz är inte bara en hejare på fysik, utan har också ett stort intresse för klippklättring. Som ung var han en av  Storbritanniens bästa friklättrare och han har bland annat fått en klippa i Italien uppkallad efter sig – då han var först med att ta sig upp för klippväggen. Inte förrän tio år senare lyckades någon göra detsamma.

– Av någon anledning verkar jag kunna prestera på gränsen till min förmåga i högre grad än andra. Jag använde klättringen som ett sätt att få adrenalin, så jag kunde fungera normalt, säger han i inslaget.

Kategorier: 
Liv & Hem
Annons