I över 40 år har Milton Nelms ägnat sig åt att träna elitsimmare och stötta simklubbar, simskolor och simprojekt i hela världen, för att förebygga drunkning och hjälpa barn som är rädda för vatten. Samtidigt har han utvecklat en egen träningsmetod som har visat sig passa bra både för elitsimmare och funktionsnedsatta. Special Nest når Milton Nelms på telefon en sen kväll när han har landat i hemmet i Australien.
– Jag har varit intresserad av vatten i hela mitt liv och alltid undrat över varför vissa har lätt att lära sig simma, medan andra inte kan alls. Min träningsmetod har vuxit fram under arbetet med elitsimning och med funktionsnedsatta personer, säger han.
Milton Nelms är en internationellt känd amerikansk simtränare. Han växte upp i Portland i USA, men bor nu i Australien med sin hustru Shane Gould, en framgångsrik olympisk simmare. Milton Nelms utbildade sig i grafisk design som ung, men började redan under studietiden att coacha elitsimmare. Han nådde stora framgångar som coach för bland andra de flerfaldiga olympiska guldmedaljörerna Dana Vollmer och Ian Thorpe.
Nytt projekt
Nu har Milton Nelms just varit i Sverige för att undervisa inom Nelms metod, ett treårigt projekt som har fått över fem miljoner kronor i ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden. Med i projektet är bland andra Swedish Center for Aquatic Research, Furuboda Folkhögskola och Simklubben Poseidon. Här samarbetar Milton Nelms med projektledaren Hilde Elise Hansen.
– Projektet har redan utbildat 100 personer och siktar på att nå 300 ledare, anhöriga och funktionsnedsatta. Man kan inte lära metoden teoretiskt, utan måste vara i vattnet för att förstå principerna om fysik, andning och vattnets rytm, säger Hilde Elise Hansen.
Hon har studerat på Idrottshögskolan i Norge, har en masterexamen i idrottsvetenskap och ansvarar nu för att inom projektet utbilda föräldrar till barn med funktionsnedsättning, assistenter och tränare. Dessa ska i sin tur coacha personer med autism eller andra funktionsnedsättningar som cerebral pares eller förvärvad hjärnskada.
– Vi kommer också att utbilda ungefär 20 mentorer, alltså personer som själva har en funktionsvariation och som lär sig metoden för att fungera som ambassadörer och stöd i träningsgrupperna, säger Hilde Elise Hansen.
Målet är avkoppling i vatten, rörelseglädje och träning, vilket ska leda till ökad rörelseförmåga, ökad kroppskännedom och ökad sensorisk medvetenhet hos barn och vuxna med funktionsvariation.
– Det viktigaste är att hitta glädjen i att vara i vatten, men att känna vattnets sensoriska kvalité med sin egen kropp är också något som alla kan ha nytta av inom andra områden i livet. De här övningarna kan förbättra kroppens funktion och styrka, säger Milton Nelms.
Avslappning och livsglädje
AnnaLovisa, 21, har en sällsynt genetisk sjukdom som drabbar hjärnan med skador på nervsystemet och fortskridande nedbrytning av de motoriska och mentala förmågorna. Hon har fått möjlighet att träna tillsammans med Milton Nelms. Hennes mamma Lotta, som också är hennes personliga assistent, har fått prova hur hon kan hjälpa AnnaLovisa att träna.
– AnnaLovisa fick vara i vattnet i två timmar med Milton Nelms och fick ut jättemycket av det. Hon kom i gång med fötterna och blev väldigt avslappnad på ett positivt sätt efteråt, säger Lotta.
Familjen bor på västkusten medan AnnaLovisa bor och studerar på Furuboda Folkhögskola. Hon kan inte tala men älskar musik och vatten och ger ljud ifrån sig när hon får bada.
– Det var häftigt att få lära hur vi kan hålla AnnaLovisa och skjuta henne fram och tillbaka i vattnet. Det var inte tungt eller svårt utan hon gungade med i vattnet. När man är två kan en titta på ansiktet och en vara stöd för kroppen, så det blir bra samspel, säger Lotta.
Nu ska Lotta lära sig mer om metoden för att fortsätta hjälpa AnnaLovisa att få avkoppling och livsglädje genom stunderna i den varma bassängen.
Kroppen och vattnets rytm
Nelms metod baserar sig främst på kroppens och nervsystemets reaktion på vattnet. Fokus i övningarna är vattnets turbulens och rytm och kroppens flexibilitet och motorik. Deltagarna guidas genom övningar med små rörelser, där vattnet ger motstånd eller draghjälp.
Övningarna är grupperade i tre kategorier: en för hur kroppen försöker ändra position i vattnet, en för hur vattnet rör sig runt kroppen och en för andningen.
– En övning är att bara ligga i vattnet helt stilla på magen, då dra lungorna kroppen uppåt, medan benen och huvudet drar sig lite nedåt. Om man inte känner till hur vatten fungerar så kan det först kännas skrämmande, säger Hilde Elise Hansen.
– Övningarna kan verka enkla, men gör man dem rätt är de små rörelserna väldigt stimulerande och ger starka och instinktiva svar inifrån kroppen. Det påverkar balansen och kontrollen, säger Milton Nelms.
Målet: ökad självkänsla och livskvalitet
Hilde Elise Hansen tycker att det är synd att det inte finns så mycket forskning på vattenträning för funktionsnedsatta, men hoppas att det kan öka i och med projektet. Själv har hon sett att personer med autism har upplevt ett lugn av det varma vattnet och rörelsernas rytm i bassängen.
Nu vill projektet locka fler deltagare från simklubbar och föreningar, liksom anhöriga och funktionsnedsatta i södra Sverige. Milton Nelms kommer regelbundet att medverka.
– Några av de här övningarna är desamma som de som elitidrottarna gjorde inför OS i uppvärmningspoolerna, men målet i det här projektet är inte att träna elitsimning, utan att ge ökad självkänsla och livskvalitet hos individerna, säger Milton Nelms.
- Nelms metod är ett treårigt projekt där Simklubben Poseidon i Lund – tillsammans med Swedish Center for Aquatic Research, Furuboda Folkhögskola, Autism- och Aspergerföreningen Västmanland, Göteborgs Parasportförbund och Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg – har fått ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden för att lära ut metoden. Utbildningen är gratis för målgruppen.
- Läs mer om projektet genom att klicka här.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Kritiken: Elever får inte det stöd som de har rätt till
- Ny studie: Samband mellan misslyckande i skolan och psykisk ohälsa
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Hon löste gåtan "Sveriges farligaste kvinna"
- 10 saker varje barn med autism önskar att du visste
- Utblick: hemmasittare och moderna eremiter i Japan
- Så fungerar adhd-medicin