Nästa artikel

Amerikanska forskare menar att personer med autism inte bara ser annorlunda på ansikten, utan använder blicken på ett helt annat sätt än andra.

Det är sedan tidigare känt att personer med autism använder blicken på ett annat sätt än personer utan autism. Flera studier har visat att personer med autism ofta inte fokuserar på ansikten, vilket behövs för att läsa andra människors sociala signaler.

I en ny studie, som presenterar i tidskriften Neuron, menar forskare vid California Institute of Technology att den annorlunda blicken inte bara gäller ansikten.

 

39 personer medverkade i studien, 20 med autism, 19 utan. De fick se hundratals bilder med otaliga kombinationer av föremål, människor och djur, bilder ur verkliga livet. De fick se varje bild under tre sekunder medan en ögonrörelsekamera registrerade deras uppmärksamhetsmönster över bilden.

Resultat bekräftade tidigare forskning som visar att personer med autism är mindre benägna än personer utan autism, att fästa blicken på ansikten. Men i studien framkom också två nya fynd: Personerna med autism tenderade att fokusera på vad som var centrerat och längst fram i bilden, oavsett vad motivet var. Dessutom tenderade deras uppmärksamhet fångas av föremål som stod ut från omgivningen, oavsett om det objektet var viktigt för kontexten eller inte.
– Vår studie visar att det inte är så enkelt som att säga ’personer med autism ser inte spå ansikten på samma sätt som den stora massan’, säger Ralph Adolphs, en av författarna, och tillägger: De har ett annat sätt att se de flesta saker.

Annons