Nästa artikel

  • Genrebild. Ett exempel på ett ansiktsliknande mönster i en stubbe.

  • "Nu har vi fått allt fler bevis från olika håll på att ögonkontakt för autistiska personer är stressande", säger Nouchine Hadjikhani.

Premium Det är inte ovanligt att autistiska personer anser att ögonkontakt är obekvämt och stressande, vilket gör att de undviker att titta andra i ögonen under samtal. I en ny studie framgår att även ”ögonkontakt” med ansiktsliknande föremål ger upphov till högre stressreaktion hos autistiska individer. "Det handlar inte om att autistiska personer är ointresserade av kommunikation utan om att ögonkontakt är för jobbigt”, säger forskaren Nouchine Hadjikhani.

Brukar du ibland se ett ansiktsliknande mönster i moln, träd eller kanske i månen? I sådana fall är du inte ensam. Detta psykologiska fenomen kallas pareidoli och innebär i korthet att en person uppfattar tydliga mönster i olika föremål och bilder. Denna process sker inte slumpartat utan fyller snarare ett viktigt konkret syfte. – I mina studier har jag kunnat visa att inte bara verkliga ansikten utan även ansiktsliknande föremål extremt snabbt aktiverar den del av hjärnan som hä

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons