Nästa artikel

Nouchine Hadjikhani är årets pristagare av LifeWatch Award. Hon får priset för sina stora insatser för autismforskningen.

Fredagen den 3 juni var forskaren Nouckine Hadjikhani med på Nyhetsmorgon i tv4, eftersom hon fått LifeWatch Award, ett pris som delas ut till personer som gjort stora insatser inom forskningen omkring autism. Special Nest har tidigare skrivit om Nouchine Hadjikhanis forskning, det kan du läsa här.

– Hon har slagit hål på lite myter, bland annat att personer med autism inte kan känna empati. säger Niclas Öberg, grundare av LifeWatch Award.

– Hennes forskning kan få stora implikantioner för hur man styr upp terapier och medicinska behandlingar, fortsätter han.

– Man ska inte tänka på personer med autism som små robotar utan känslor, säger Nouchine Hadjikhani och menar att personer med autism i stället kan ha en empatisk överkänslighet och därför bör bemötas med försiktighet.

LifeWatch är en stiftelse som arbetar med att få fram pengar till vetenskaplig forskning, men också ett folkbildningssyfte för att sprida medvetandegraden om autism.

Nuchines nästa forskningsområden är kvinnor med autism. Hon är nyfiken på varför kvinnor får diagnos senare än män, och hur man kan upptäcka det tidigare.

– Kvinnor är bättre socialt och kan imitera men de har väldigt svårt att förstå hot och sånt och det är därför väldigt viktigt att upptäcka dem, säger hon och menar att många kvinnor med autism försöker begå självmord eftersom de inte får adekvat hjälp.

Annons