Nästa artikel

"Det är som att jag har 100 surrande bin i mitt huvud, huvudet gör ont och känns som det ska sprängas som en ballong. Det är det mest obekväma någonsin."

Skribenten Erin Polk har genom Facebook träffat Sophie Webster som har icke-verbal autism. Hon använder en kommunikationsenhet för att skriva ut sina tankar. Erin Polk har bett Sophie beskriva sensorisk överbelasning. Det här är hennes ord. (Publicerade på engelska i The Mighty)

 

Sensorisk överbelastning är den värsta känslan i världen! Jag får det när jag är bland för många människor samtidigt, eller om jag hör för många ljud på samma gång. När flera människor i ett rum pratar fångar min hjärna upp deras samtal. Jag kämpar med att filtrera rösterna och lyssna till den jag pratar med. Det är så frustrerande! Det är som att jag har 100 surrande bin i mitt huvud, huvudet gör ont och känns som det ska sprängas som en ballong. Det är det mest obekväma någonsin.

Jag slår huvudet mot saker för att försöka lätta på trycket i mitt huvud, för att försöka stoppa känslan. Medan jag upplever sensorisk överbelastning, finner jag det svårt att prata eller formulera meningar.

Mina ord kommer inte ut som jag vill. Jag vill blockera allt buller och blunda för att få lugn och ro. Jag tror inte att någon någonsin verkligen kan förstå hur det känns att uppleva det, men om du tänka dig att ha 50 personer som försöker prata med dig på en gång och du behöver replikera varenda en av dem, så kanske – bara kanske – du får en liten inblick i hur det känns.

Annons