Nästa artikel

En ny studie visar att brus kan höja koncentrationsförmågan vid exempelvis skolarbete hos barn och ungdomar med diagnosen adhd, rapporter SVT Nyheter.

En grupp forskare vid Lunds universitet och Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge har genomfört studien, som finns publicerad i vetenskapstidskriften Frontiers in Psychology. Undersökningen, som var en pilotstudie och omfattade 20 personer med diagnosen adhd och 20 personer utan diagnos, visar att brusljud i hörlurar kan hjälpa barnen med koncentrationen.

– Det verkar som barn med uppmärksamhetsproblem tänker bättre när de hör ljud eller själva skapar ljud. Antingen de får brus i öronen via ett par hörlurar eller producerar ljudet själva, exempelvis genom att trumma med fingrar, pennor och annat i klassrummet, säger Göran Söderlund, professor i specialpedagogik vid Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge, till SVT Nyheter.

Forskarna hävdar att bruset kan komma ersätta, eller åtminstone komplettera, traditionell medicinering. Nu ska vidarestudier göras.

– Det vi kallar "vitt" brusljud kan vara en alternativ icke-farmakologisk behandling av adhd eller ett komplement som gör att man kan sänka dosen av de mediciner som många barn med adhd idag tar, säger Göran Söderlund till SVT.

Kategorier: 
Forskning
Annons