Nästa artikel

Magnetstimulering av hjärnan kan fungera mot depression, enligt forskare vid Karolinska universitetssjukhuset som nu testar metoden.

Magnetstimulering av hjärnan prövas nu som ny metod mot depression av forskare vid Karolinska universitetssjukhuset. Om testerna går väl kan metoden godkännas för allmänt bruk i den psykiatriska vården.

    – I de allra flesta fall sitter eller halvsitter den vakna patienten i en stol och får på huvudet antingen en åttaformad spole eller en hjälm där det sitter en spole, säger Mats Adler som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till Sveriges Radio.

    Man har i många år använt elbehandling vid svår depression, men då behöver patienten sövas. Med denna spole kan patienten vara vaken under de 15–40 minuter behandlingen tar. Spolen skickar magnetpulser mot nervcellerna i hjärnan, vilket påverkar cellernas aktivitet. Nu kollar forskare vidare på om deras tes som att stämningsläge och andra depressiva symtom också påverkas stämmer.

    Om magnetstimuleringen fungerar kan den vara ett kompletterande alternativ för personer med depression, den kommer inte ersätta exempelvis läkemedelsbehandling.

    Annons