Nästa artikel

Nu står det klart att Medelhavskost har positiv inverkan på tillståndet för deprimerade personer. Detta visar en ny studie, rapporterar Svenska Dagbladet.

En grupp forskare vid Deakin-universitetet i Melbourne har för första gången utfört en kontrollstudie för att undersöka kostens inverkan på depression. I studien, som har publicerats i tidskriften BMC Medicine, deltog 33 personer med medelsvår till svår depression. Deltagarna behandlades under tolv veckor med Medelhavskost, som traditionellt sett är rik på olivolja, frukt, nötter och grönsaker. Resultatet visar att 12 procent av personerna uppfyllde kriterierna för en lindring av depressionen. Samtidigt behandlades en kontrollgrupp med socialt stöd. Där visade sig att 8 procent uppfyllde kriterierna för en lindring.

– Det är absolut dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest, säger Felice Jacka, professor och forskningsledare vid Deakin-universitetets institution för nutritionspsykiatri, till Svenska Dagbladet.

Kategorier: 
Forskning
Annons