Nästa artikel

  • Lisa Frasier, grundare av hjälpmedelsvästen Snug vest, bär västen på ett föredrag.

Alla behöver vi någon gång en kram. Men för personer inom autismspektrat kan en kram vara extra mycket värd. Nu finns en väst som med hjälp av lufttryck låter användaren på ett diskret sätt ge sig själv en kram, oavsett vilken omgivning hen råkar befinna sig i.

Tryckterapins fördelar är välkända och olika former av tyngder och bolltäcken har länge använts av såväl barn som vuxna med autism.

– Vår grundare Lisa Frasier jobbade flera år med barn med särskilda behov och såg hur de behövde tryck. Samtidigt såg hon att de hjälpmedel de använde inte var särskilt användarvänliga, berättar Monica McMahen, marknadsansvarig på det kanadensiska företaget Snug vest.

Medan Lisa Frasier jobbade pluggade hon till industridesigner på universitetet. Snug vest blev hennes examensarbete.

Med hjälp av en handpump blåser bäraren upp luftfickor i ryggen, sidorna och axlarna till en nivå som känns behaglig. Västen kan användas av barn så unga som tre år och kommer i sex olika storlekar, från de allra minsta till storlek large för vuxna.

 

Förbättrar skolresultat
Företaget deltog i den kanadensiska varsionen av Draknästet – Dragons den – och fick investeringserbjudanden av tre av drakarna.

– I slutändan så valde vi att inte nappa eftersom vi fick flera andra bättre erbjudanden, från investerare med en mer pedagogisk bakgrund, säger Monica McMahen.

Företaget har hittills sålt 700 västar världen över, varav några till Sverige. Enligt Monica McMahen så berättar många kunder hur deras barn har ökat sina prestationer i skolan.

– Vi har fått rapporter om hur barnens skrivstil förbättrats och att de kan koncentrera sig på uppgifterna i stället för att koncentrera sig på att sitta still.

 

Minskat stresshormon
En mindre undersökning som genomfördes vid University of Victoria visade hur stresshormonet kortisol minskade hos barn som använde Snug vest. Och bland de vuxna användarna hörs liknande berättelser om minskad stress och ökat fokus. Vissa användare tar på sig västen vid behov medan andra bär den hela tiden.

– Det var viktigt för oss att västen skulle vara stilren och sportig, så att användaren kan bära den utan att sticka ut eller behöva dölja den, säger Monica McMahen.

Snug vest används av flera personer med autism och ADHD, men efterfrågas även av personer med exempelvis posttraumatiskt stressyndrom.

Se filmer på Snug vest på hemsidan www.snugvest.com

 

Annons