Nästa artikel

  • "Även om hälsoutbildningen var bra så var framförallt relationerna viktiga, den stödjande gemenskapen i gruppen", säger sjuksköterskan och forskaren Annette Björk.
Premium För vuxna med adhd och psykisk ohälsa kan funktionsnedsättningen leda till ohälsosamma livsstilsval, som på sikt kan orsaka sjukdom och för tidig död. Tidigare har det inte funnits något bra stöd för denna grupp att förändra sin livsföring. Detta berättar sjuksköterskan och forskaren Annette Björk som nu har utvecklat, genomfört och utvärderat en livsstilsintervention för vuxna som har adhd – med goda resultat.

–När jag intervjuade deltagarna om deras liv med adhd och psykisk ohälsa var berättelserna ibland så svåra att det gjorde ont i själen att lyssna. Det handlade om självmordsförsök, utskällningar i skolan och om att behöva gå en mil varje kväll för att kunna sova. Men senare beskrev de ett välbefinnande när de fick uppleva stödjande sociala relationer som i projektet, säger Annette Björk. Annette Björk är sjuksköterska med lång erfarenhet, både från psykiatrin och prim

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Metoder
Annons