Nästa artikel

En kvinna som stod åtalad för hets mot folkgrupp efter en händelse på en buss friades med hänvisning till att hon är diagnostiserad med Tourettes syndrom.

Det var på en buss i Helsingborg som den 43-åriga kvinnan attackerade fyra flickor genom att uttrycka rasistiska förolämpningar. Händelsen, som utspelade sig förra året, ledde till att kvinnan åtalades för hets mot folkgrupp och förtal. Kvinnan erkände, men friades med hänvisning till ett läkarintyg på att hon är diagnostiserad med Tourettes syndrom, enligt tidningen Expressen. I rätten hänvisade kvinnan till en artikel i Läkartidningen där diagnosen beskrivs, någonting som tingsrätten sedan tog intryck av i domslutet:

"Tourettes syndrom beskrivs som ett neuropsykiatriskt funktionshinder där den drabbade personen har upprepade ofrivilliga rörelser och läten eller uttalade ord som kallas tics. Av artikeln från Läkartidningen angående Tourettes syndrom framgår att det även kan röra sig om att uttala hela meningar. I läkarintyget beskrivs att tics är i det närmaste omöjliga att kontrollera. Mot bakgrund av detta anser inte tingsrätten att åklagaren visat att (43-åringen) varit så pass medveten om sina handlingar att kravet på medvetande är uppfyllt. (43-åringens) handlingar kan ha varit en konsekvens av ofrivilliga tics som hon inte har kunnat kontrollera. Åklagaren har alltså inte motbevisat att det förhåller sig på detta sätt."

"Det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att (43-åringen) haft uppsåt till gärningarna. Hon ska alltså frikännas."

Detta rapporterar Expressen.

Annons